Kamenjak: Križni put molitve i meditacije

Kipari i klesari koji su izradili Križni put (C. B. GALIĆ)
Kipari i klesari koji su izradili Križni put (C. B. GALIĆ)

Nakon višegodišnjeg iščekivanja vjernika, Križni put Premantura – Volme ugledao je svjetlost dana. Tim je riječima voditelj projekta premanturskog Križnog puta Enco Crnobori opisao sreću vjernika koji su u medulinskoj općini čekali otvaranje Križnog puta na najvišem brijegu njihove općine.

- Naši vjernici već nekoliko godina na Veliki Petak prije Uskrsa te na Veliku Gospu mole Križni put na Gornjem Kamenjaku. Kreće se od kamenog križa u Premanturi preko Gornjeg Kamenjaka kroz prelijepu prirodu i moli četrnaest postaja sve do crkve Majke Božje u Volmama. Put je ukupne dužine 4.000 metara, kaže Crnobori.

Tako se rodila ideja o postavljanju postaja Križnog puta.

Suradnja župnika Premanture Joela Kataryja i Općine Medulin, u prvom redu načelnika Gorana Buića, urodila je plodom. Osigurana su sredstva, uglavnom iz donacija, te je koncem rujna prošle godine dovršeno prvih sedam postaja.

Velečasni Katary izjavio je da će ljudi na Križnom putu moći promatrati prirodnu ljepotu koju je stvorio Bog, ali i ljepotu onoga što čovjek može učiniti.

- Križnim putem dobit ćemo likovni i duhovni sadržaj, ali i novu turističku ponudu u općini Medulin. Nakon svih dobivenih suglasnosti Općine, Javne ustanove Kamenjak, Istarske županije i Agencije za upravljanje državnom imovinom, u srijedu je počelo postavljanje sedam skulptura koje simboliziraju prvih sedam postaja Križnoga puta. Svaka teži između dvije i tri tone. Tim smo Križnim putem dodatno valorizirali i ovaj dio naše općine, izjavio je načelnik Buić. (C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter