Kamenjak: Windsurfing, sport pun izazova

U pet minuta natjecatelji trebaju pokazati svoje trikove na vodi
U pet minuta natjecatelji trebaju pokazati svoje trikove na vodi

Kad nad Kamenjaku zapušu povoljni vjetrovi, na more izlaze windsurferi, a u prvom tjednu studenog svoje trikove na vodi pokazivali su najmlađi.

To su surferi do 20 godina, sudionici Međunarodnog windsurfing natjecanja za djecu i mlade, odnosno IFCA Freestyle European Championships for Kids, Young and Youth. Nažalost, povoljnih vjetrova nije bilo pretjerano jer se od utorka do petka samo dva puta zajahalo valovima. Hoće li biti više sreće s vremenskim uvjetima vidjet će se u subotu i nedjelju kad je zadnji dan natjecanja.

Mladi windsurferi došli su iz svih krajeva svijeta, s Kariba, iz Izraela,  Nizozemske, Italije, Hrvatske, Austrije, Belgije i Rusije.

Steven Max putovao je do Premanture čak 32 sata i to s karipskog otoka Aruba pod nizozemskom krunom. Ima 14 godina, a windsurfingom se bavi od osme.

- Prvo sam jedrio, ali onda sam se prebacio na windsurfing. Natjecao sam se već u Nizozemskoj, Belgiji, Italiji, Dominikanskoj Republici, Americi, Francuskoj… Iako nije jako popularan sport na Arubi, neki mladi tamo se ipak njime bave, kaže Steven.

Iz daleke Rusije na natjecanje je stigao i Konstantin Smirnov, također 14-godišnjak koji je svoju ljubav prema ovom adrenalinskom sportu otkrio u Egiptu!

- Kad sam 2004. bio u Egiptu s plaže sam vidio surfere i promatrao ih. Svidio mi se sport i rekao sam: To je to! Imao sam veliku podršku roditelja. Tako sam se prije sedam godina počeo baviti windsurfingom, priča nam Konstantin.

Iz Italije je u Premanturu došao i 16-godišnji Riccardo Marca kojem je jako lijepo na Kamenjaku.

- Za ovaj sport je jako važan dobar vjetar i da površina vode bude glatka te da natjecatelj ima dobru opremu. Dolazim iz Riccionea, a kako tamo nema uvijek vjetra treniram na Sardiniji i na Lago di Garda. Natjecao sam se u Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj. Ovaj sport mi se sviđa jer volim vjetar, more i osjećaj slobode, kaže Riccardo.

Najmlađi natjecatelj je 9-godišnji Tvrtko Ljutić iz Zagreba koji se od šeste godine bavi windsurfingom, a najviše mu se sviđa freestyle. Trenira na Pelješcu, a ponekad i na Jarunu.

Natjecatelji su u uvali Školjić na Kamenjaku imali po pet minuta da pokažu svoje trikove na vodi u čemu su ih ocjenjivali suci Ruben Petrisie, Marko Babić, Dražen Zdelarec i Colin Hemet.

Cilj ove manifestacije je da se popularizira windsurfing te da se i lokalna mladež počne njime baviti, da se Kamenjaku vrati titula odredišta za surfere te samim tim produži i turistička sezona. (Tatjana GRBIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter