Kamenjak i dalje besplatan za pješake, bicikliste...

Rt Kamenjak - nove atrakcije u predstojećoj sezoni
Rt Kamenjak - nove atrakcije u predstojećoj sezoni

Javna ustanova Kamenjak od početka godine do 10. ožujka provela je niz aktivnosti radi zaštite i održavanja područja. Prema riječima ravnateljice Maje Šarić, u suradnji s Udrugom Jezero prebrojene su ptice močvarice, nastavljeno je uklanjanje invazivne vrste sabljasti karpobrot, uklonjena je vjetroizvalina kao preventivna mjera zaštite od požara, donesen je plan zaštite od požara, kao i operativni plan motrenja, čuvanja, ophodnje i dojave za 2015. godinu. Također su, vreli ravnateljica, usvojeni pravilnici o provođenju preventivno uzgojnih mjera i posebnih mjera zaštite, o ustrojstvu motriteljsko dojavne službe, te plan motrenja, ophodnje, i dojave za 2015. godinu.

Zaštita prirodne i kulturne baštine

- Uređen je tor za čuvanje istarskog goveda, izrađen speleološki nacrt objekta u kojem je evidentirano stanište šišmiša kako bi se moglo kvalitetno odraditi praćenje stanja kolonije. Također smo počeli s pripremama za provođenje projekta istraživanja i vrednovanja populacije kornjaša na suhim mediteranskim travnjacima. Pripremamo i dokumentaciju za provođenje projekta revitalizacije slatkovodne lokve na Kamenjaku, nastavili smo suradnju s poljoprivrednicima kroz program planiranja ispaše. Izradili smo i postavili novu informativnu tabelu na lokaciji Šćuza (značajni krajobraz Gornji Kamenjak) te ishodovali dokumentaciju za postavljanje novih tabela na zaštićenim područjima. Na ulazu u park šumu Soline postavljene su dvije nove tabele, a dogovoreno je i provođenje radionice na području Gornjeg Kamenjaka s Društvom arhitekata Istre u sklopu njihove sekcije Djeca i arhitektura, nabraja Šarić.

Riječ je, veli, o aktivnostima usmjerenima prema zaštiti prirodne i kulturne baštine područja. Napominje, međutim, da se priprema i sanacija ceste, kao i efikasniji sustav naplate, uređenje eko-centra, unapređenje edukativnih programa, uređenje nove web stranice, uspostava GIS baze podataka, kao i redoviti nadzori zaštićenih područja općine Medulin.

Cjelogodišnje održavanje područja

- U pripremi su i manifestacije za posjetitelje, a prva u nizu je Festival zmajeva na Kamenjaku koja će se održati 4. travnja, kao i već tradicionalna brdsko – biciklistička utrka Kamenjak Rocky Trail 2015. u organizaciji Kluba Adrenalina, a u suradnji s našom ustanovom. U pripremi je i manifestacija za sezonu 2015., poput klapa u 2014. godini, ali o svim pojedinostima posjetitelji će biti obaviješteni na vrijeme, kaže Šarić.

- Javna ustanova Kamenjak cijele godine uređuje i održava područja kojima upravlja, a sve s ciljem zaštite i unapređenja zaštićenih dijelova prirode u općini Medulin. Posjetiteljima je najzanimljivije područje značajnog krajobraza Donjeg Kamenjaka i medulinskog arhipelaga na kojem se i odvija veći dio aktivnosti temeljem programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja općine Medulin. Javna ustanova financira se najvećim dijelom od naplate ulaza motornih vozila na zaštićeno područje te tim prihodima financira sve aktivnosti vezano uz zaštitu i sve aktivnosti kojima se posjetiteljima omogućuju raznovrsni sadržaji na tom području kao što su staze na Kamenjaku (paleontološka, poučna, staza za slijepe), Solinama (poučna staza), Kašteji (poučna staza). Ulaz u zaštićeni krajobraz je besplatan za pješake i bicikliste, te za invalide odnosno za vozila koja imaju valjane oznake invalida. Svake se godine uređuju područja za posjetitelje – roštilji, klupice, stolovi te su uređene dvije trim-staze na području Kamenjaka i park-šume Soline, kao i sportski sadržaji u uvali Školjić koji su lani za sve posjetitelje bili besplatni, kaže Šarić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter