Kamenjak dobio osjetilno-didaktičku šetnicu

Slijepe i slabovidne osobe mogu dobiti informacije o šetnici zahvaljujući tabelama na brajlici (T. GRBIĆ)
Slijepe i slabovidne osobe mogu dobiti informacije o šetnici zahvaljujući tabelama na brajlici (T. GRBIĆ)

Osjetilno-didaktička šetnica Gradina namijenjena slijepim i slabovidnim osobama otvorena je na Gornjem Kamenjaku. Projekt je realizirala Javna ustanova Kamenjak u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije.

Polovicu sredstava od 115 tisuća kuna uložila je ustanova, a isti iznos dobiven je zahvaljujući natječaju Ministarstva turizma u kategoriji inovativnog turizma. Staza je dugačka 800 metara, a osim rubnjaka na njoj su edukativne tabele na brajici i latiničnom pismu sa podacima o tipičnim mediteranskim biljkama koje možemo naći na Kamenjaku (brnistra, mirta, smilje, kadulja, ružmarin, hrast crnika, alepski bor, šmrika, bušin). Uz svaku tabelu su posađene i biljke koje slijepe i slabovidne osobe mogu dotaknuti, pomirisati ili pak okusiti, primjerice kadulju.

- Šetnica se radila gotovo godinu dana, a na ideju smo došli zahvaljujući činjenici da u Premanturi postoje kamp, plaža i smještajni kapaciteti za slijepe i slabovidne osobe te smo shvatili da nedostaje još sadržaja po to pitanju.

Gornji Kamenjak je izabran zato što se on rjeđe posjećuje od Donjeg Kamenjaka i s ciljem da posjetitelji spoznaju te dožive i njegove prirodne vrijednosti. Raščistili smo područje i oko crkve Gospe Lurdske koja se nalazi na početku staze i u budućnosti ju namjeravamo u suradnji s župnikom Joelom Cataryem urediti i staviti željezna vrata da se prevenira vandalizam, rekao je ravnatelj JU-a Neven Iveša.

Istaknuo je suradnju s Udrugom slijepih Istarske županije čiji su članovi svojim savjetima pomogli oko formiranja šetnice. Također je pozvao obitelji da posjete šetnicu jer se na njoj nalaze i interaktivne tabele koje su zanimljive djeci.

- Jako smo zahvalni ustanovi jer je prepoznala naše potrebe i omogućila nam ovu šetnicu koja je za nas velika stvar. Sad smo jednakiji među jednakima, omogućena nam je samostalnost… Slijepe osobe će ponekad kupiti i ono što im ne treba, ako je na brajici. To samo dokazuje kolika je potreba za ovakvim projektima.

Drago mi je što se šetnica otvara između dva za nas važna datuma, a to su Svjetski dan vida i Međunarodni dan bijelog štapa. Naša udruga planira na europske fondove prijaviti stazu ovakvog tipa na Učki, rekao je Zlatko Kuftić predsjednik Udruge slijepih Istarske županije.

U sklopu projekta tiskani su i letci na latiničnom pismu i brajlici na kojima su informacije o šetnici. Šetnicu je blagoslovio premanturski župnik Joel Catary. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter