Kamenjak dobio meteo-stanicu


Kamenjak je dobio svoju meteorološku stanicu čije je svečano otvaranje upriličeno danas uz posjet astronoma Korada Korlevića i meteorologa Milana Sijerkovića te nastup djece iz škole Banjole.

Postavljena je na Vidikovcu, najvišoj točki Kamenjaka, a izradio ju je Igor Karasi. Košta 18 tisuća kuna, a financira ju Javna ustanova Kamenjak. Stanica je otvorena 360 stupnjeva za sve vjetrove i mjeri njihovu brzinu i smjer te temperaturu i vlažnost zraka.

Testiranje stanice je počelo prije mjesec dana i u tom je periodu zabilježila najveću brzinu vjetra od 173 kilometara na sat. Ima solarno napajanje zahvaljujući kojem će se točno znati broj sunčanih sati tog područja. Podaci se bežično šalju svakih pet minuta na Internet i to na stranice pljusak.com, istramet.com i wunderground. com.

U idućih nekoliko mjeseci instalirat će se i panoramska kamera, metar koji će mjeriti jačinu UV zračenja te skymetar koji će mjeriti količinu svjetlosnog onečišćenja. Na stanici je i tzv. kišobran koji štiti pri udaru groma.

Sijerković je podsjetio da je u Hrvatskoj mjerenje vremena uz pomoć sprava počelo 1864. Naveo je da se na obližnjem Poreru nalazi druga po starosti meteo postaja u Istri, a prva postavljena je u Puli. U Medulinu je stanica postavljena 2011.

Korlević je pozvao djecu da 12. kolovoza dođu na Vidikovac i gledaju u nebo jer tada padaju zvijezde. Rekao je da je nekad noć na Kamenjaku bila tako tamna da se prst pred nosom nije vidio, no i upozorio da to sad nije tako jer do njega dopiru svjetla iz Pule, čak i iz Ancone udaljene 140 kilometara. (T. GRBIĆ)  - GO02532754.jpg Kamenjak dobio meteo postaju (Napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter