Kamenim stupovima oštećen Slavoluk Sergijevaca

Vandali su izvalili i razbacali betonske stupove
Vandali su izvalili i razbacali betonske stupove

Prije točno dvije godine nepoznati počinitelj odvalio je kameni stupić koji razdvaja Portaratu i Giardine i otkotrljao ga u Slavoluk Sergijevaca, pri čemu je došlo do oštećenja dvije tisuće godina starog spomenika. U noći sa subote na nedjelju vandali su ponovno za metu imali, uz Arenu i Augustov hram, najpoznatiji pulski spomenik, no ovog puta su ga napali s čak sedam kamenih stupića.

Nevjerojatna repriza vandalizma, rezultat bolesnog uma u groznici subotnje večeri koja nekim našim sugrađanima (iako ih je teško tako nazvati), očigledno, "puca" ravno u glavu. Jer, kako drugačije osim mahnitošću i pomračenjem uma, objasniti, a kamoli opravdati, suludu želju za uništavanjem koja je nekoga ili neke, uhvatila u noći sa subote na nedjelju na pulskoj Portarati te su, ne bez velikog napora, izvalili i razbacali betonske stupove, koji su se otkotrljali sve do Zlatnih vrata i oštetili ih.

- Opet se dogodilo isto, ponovno su vandali tijekom noći zakotrljali kamene stupove, ovog puta sedam, u Slavoluk, a jedan od njih je pogodio spomenik i oštetio ga odvalivši komad 15x20 centimetara. Prošli put je Slavoluk oštećen s desne, ovog puta s lijeve strane. Odvaljeni komad je spremljen, policija je napravila uviđaj, a mi ćemo ga, kao i prošli put, pripremiti i zalijepiti nazad na spomenik. Sanacija neće biti toliko težak zadatak, ali ovo je neprocjenjiva šteta, vandalizam na dvije tisuće godina starom spomeniku koji je remek-djelo.

Ovakvo bahato ponašanje, prema takvom spomeniku, uistinu je neshvatljivo jer kada bi se to ponavljalo ubrzo Slavoluka Sergijevaca ne bi bilo, komentirao je vandalski čin Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre pod čijim su patronatom pulske znamenitosti.

Malo je vjerojatno da su počinitelji snimljeni kamerom koja je nekad bila postavljena preko puta, iznad Tiska. Prije dvije godine, kada se ovakav vandalizam dogodio prvi put, utvrđeno je da ta kamera ne funkcionira i ubrzo je skinuta te nije vraćena. Evidentno je stoga da MUP neće na temelju snimki otkriti počinitelje. (G. ROJNIĆ i N. LAZAREVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter