Kameni svijet našeg podneblja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zanimljivom izložbom "Kameni svijet našeg podneblja" u pazinskom se Kaštelu u Muzeju grada Pazina predstavila Neda Petrić Stroligo, slikarica koja djeluje na Krku i u Italiji, a predmet njena umjetničkog zanimanje je kamen. Zapravo kameni svijet našeg podneblja, točnije njena otoka Krka.

Ona na svojim platnima akrilnim bojama gledatelju prenosi vlastito iskustvo kamena. Istražujući njegovu morfologiju i njegov mikro svijet, Petrić Stroligo stvara izuzetno dinamične kompozicije. Njihova se dinamika ogleda u bogatoj raskoši oblika koji su zapravo prenesena slika kamena kojeg oplahuje more. Kao što voda stijeni uronjenoj u nju, svakim valom daje novi oblik, Petrić Stroligo kombinacijom rijetkih i gustih nanosa boja, oponašajući val stvara svoju sliku prizora koju se u stvarnosti odvijaju prilično velikom brzinom. Kamen, bijel, siv, obrastao algama, uronjen u morsko plavetnilo, ali i imaginarni plamen u središtu su njene likovne pozornosti.

- Kameni svijet je zapravo svuda oko nas, jer sve što se vidi sazdano je od kamena. Zgrade, poput ovoga Kaštela, sazdane su od kamena, a kamena je i jama nad kojom je podignut. Kamen je i granica dodira kopna i mora, to je prostor na kojem more i kamen fluidnošću valovima i čvrstoćom kamena oblikuju mikro pejzaž, rekla je Petrić Stroligo. Zahvaljujući tomu njene slike možemo promatrati i kao mikro pejzaže, početke oblikovanja krajolika na dodiru prapočela vode i kamena iz kojih je sazdan materijalni svijet. S druge strane kameni svijet na njenim slikama je toliko univerzalan da ga možemo promatrati i kao odraz svjetla neke daleke galaksije. Slikajući svoj Krk, kamen uz more koje ga valovima miluje i daje mu lik, Petrić Stroligo ne plovi nebeskim bespućima već na svom voljenom otoku slika svoj mikro svijet koji u sebi, u strukturi kamena i nepredvidivošću oblika sadrži odraz vječnosti.

Izložba slika Nede Petrić Stroligo u Pazinu može se razgledati do konca kolovoza. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter