Kamene skulpture za križni put Premantura - Volme

U prvoj fazi izradit će se sedam od 14 postaja križnog puta (snimio B. VINCEK)
U prvoj fazi izradit će se sedam od 14 postaja križnog puta (snimio B. VINCEK)

Projekt izrade kamenih skulptura za križni put od Premanture do Volma predstavljen je na presici na Kamiku u Banjolama. Radi se o prvoj fazi u kojoj se izrađuje sedam od 14 kamenih stanica križnog puta, a autori su kipari Jelena Šimunović, Ivan Briski, Ljubo de Karina, Eros Čakić, Denis Sardoz, Tihomir Hodak, Janko Mošnja i Đildo Bonaca, pod vodstvom Šime Vidulina. Na presici su uz Vidulina bili i župnik Joel Katary, načelnik Općine Medulin Goran Buić te koordinator projekta Enco Crnobori.

Buić je naglasio da je ideja za postaje križnog puta krenula od župnika Kataryja te da se na tom potezu već godinama održava procesija.

- Provedbom ovog projekta duhovni život na gornjem Kamenjaku dobit će sasvim novu dimenziju. Iz ovih će kamenih gromada izaći likovi i dobit ćemo jedan likovni i duhovni sadržaj, ali i turističku ponudu. Očekujemo da će i hodočasnici, vjernici i turisti dolaziti iz svih dijelova naše zemlje i izvana da vide ono što se ovdje radi, rekao je Buić.

- Nakon blagdana vjernici se okupljaju u crkvici Blažene Djevice Marije u Volmama. Mi tu tradiciju obnavljamo već šest, sedam godina za Veliki petak i Veliku Gospu. Ljudi će na ovom križnom putu moći promatrati prirodnu ljepotu koju je Bog stvorio, ali i ljepotu onoga što čovjek može učiniti, kazao je župnik Katary.

Šime Vidulin je pak rekao da je organizacija pripala udruzi Cavae Romanae 95, koja djeluje već 17 godina.

- Za potpunu realizaciju potrebno je još truda i rada. Općina već 17 godina oplemenjuje svoj prostor kamenim skulpturama. Sa zadovoljstvom ističem da je na prostoru općine dosad postavljena 31 kamena skulptura. Pribrojimo li i ove, bit će ih 50-ak, čime se malo koja općina u Hrvatskoj može pohvaliti, kazao je Vidulin.

- Zahvaljujem gospodinu Karmelu Krebelu iz pazinskog Kamena, tvrtke koja je donirala kamene blokove. Općina je za ovaj projekt iz proračuna izdvojila 70 tisuća kuna, a uključili su se i naši poduzetnici i mještani - komunalna tvrtka Albanež, tvrtke Vintijan, Regi Elektrik i Zanitel, Hrvatska gospodarska komora, Grad Benkovac i Mjesni odbor Nadin s još 70 tisuća. Cijeli će projekt, koji kanimo okončati do proljeća 2013., koštati oko 300 tisuća kuna, rekao je organizator Enco Crnobori. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter