Kamene kuće sve zanimljivije domaćim kupcima

Na sjeveru Istre ima puno atraktivnih nekretnina
Na sjeveru Istre ima puno atraktivnih nekretnina

Ruševne kamene kuće na osami, u zabačenim predjelima unutrašnje Istre, mogle bi ponovo postati hit na tržištu nekretnina. Prije krize posebno su bile zanimljive strancima, a naznake buđenja tržišta stidljivo nagovještavaju drugačije trendove - autohtona kamena zdanja sada više traže domaći kupci, hrvatske firme ili građani.

- Od 2007., 2008. godine, otkako je počela kriza, desio se znatan pad prodaje i uopće interes za nekretnine na sjeveru istarskog poluotoka. Ima naznaka da je lani počeo trend laganog oporavka i izlaska iz krize što potvrđuje i ova godina, jer interes je veći nego prethodnih. Sve što je bilo aktualno do 2007. godine, postaje aktualno i sada; traže se stare kuće na osami s nekim većim posjedom, barem s dvije, tri tisuće četvornih metara površine, građevinska zemljišta pogodna za gradnju vila s bazenom za iznajmljivanje. Ponovo se vraća trend sadnje maslina i vinograda, pa se traže i veliki posjedi 20 do 30 hektara površine, kaže Vlatko Mrvoš, vlasnik jedine buzetske agencije za promet nekretninama ujedno i predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina HGK-Županijske komore Pula.

Prije krize posebno su atraktivni bili Motovun, Grožnjan i Oprtalj, a sada se linija interesa pomiče prema Buzetu i okolici. U toj kupnji brojčano su nekoć predvodili stranci, ponajviše Nijemci, ali u zadnje vrijeme, barem na sjeveru Istre, prevladavaju hrvatske tvrtke i hrvatski državljani. U početku trend je bio povoljno kupiti ruševnu kućicu i adaptirati je, sada se ruševna zdanja isključivo uređuju za iznajmljivanje, a ima primjera da ih novi vlasnici obnavljaju za ugostiteljske sadržaje.

- Sami vlasnici uvidjeli su veliki potencijal u takvim nekretninama i sami ulažu u njihovu obnovu da bi ih kasnije mogli iznajmljivati jer se prihod od iznajmljivanja kuće s bazenom može kretati od 15-ak tisuća eura po sezoni naviše, procjenjuje Mrvoš. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter