Kamene kuće su u lošijim energetskim razredima

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Na tržištu nekretnina vrlo su popularne stare istarske kamene kuće koje se, preuređene, mogu za relativno visoku cijenu iznajmiti, ali u prosjeku i dobro prodati. Cijenu, uz ostalo, podiže i energetski razred koju nekretnina mora imati ukoliko se prodaje ili iznajmljuje, pa mnoge zanima što kameni zidovi donose po tom pitanju.

Vlatko Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina i direktor buzetske agencije Proagent, kaže da stare kamene kuće u kojima se živi a nisu obnavljane zadnjih 30 godina dobivaju energetski razred F ili G, dakle, zadnji ili predzadnji. Ukupno je, naime, osam razreda, najviši je A plus, slijedi A, B, C, D, E, F i G.

- Neizolirane fasade energetski su vrlo propusne. Kamene kuće se u principu termički nikada ne izoliraju jer ljudi koji ih kupuju žele da se taj kamen vidi. Kada bi se kamen izolirao  fasadom, kuća bi mogla dobiti bolji energetski razred, ali onda to ne bi bilo to. Bit je da stare kamene kuće kupci traže zbog povijesti, arhitekture i prirodnih materijala, dok im certifikat nije bitan. Kupci onda pristaju na kompromis: izoliraju krov odnosno strop, vrata i prozore, a zidovi ostaju kameni, isfugirani i isprani. U tom slučaju kuća može dobiti koji razred više, objašnjava Mrvoš.

Jedan ovlašteni certifikator potvrdio nam je da kamene kuće bez izolacije zidova teško mogu dogurati do energetskog razreda višeg od "C". 

- Treba znati da fasada izolirana stiroporom znatno utječe na energetski razred. U principu su najveći gubici energije upravo na zidovima odnosno fasadi, i do 50 posto. Da bi kuća dobila veći razred trebalo bi promijeniti prozore, ali i postaviti vanjsku izolaciju. No, da bi se očuvale stare kuće, zidovi se izoliraju iznutra, što nije toliko dobro rješenje, ali je ipak donekle efektno. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter