Kamene gromade pale na prugu kod Buzeta


Na željezničkoj pruzi između Buzeta i Roča došlo je do odrona stijena s litice Raspadalice, koja se nalazi na 550 metara nadmorske visine, uz sam rub planinskog masiva Ćićarije. Željeznički promet ono malo linija koje prometuju na toj dionici, od danas u 10.20 sati u prekidu je, a putnici se, neslužbeno doznajemo, prevoze autobusom.

Mjesto odrona oko kilometar je udaljeno od buzetskog željezničkog kolodvora te oko šest i pol kilometra od hrvatsko - slovenske granice, no u ovom trenutku ionako nema željezničkih veza sa Slovenijom.

Kamene gromade, pojedine teške i do 8 tona, uglavnom su ostale na pruzi, a izbile su šine za metar i pol. Oštećeno je otprilike 70 metara pruge te dva telefonska stupa. Na toj je dionici brzina prometovanja vlaka ograničena na 30 kilometara na sat jer je i inače podložna odronima. Nekoliko kamenih gromada otkotrljalo se nizbrdo.

Mještani naselja Strana i Brgad u podnožju Raspadalice, čuli su potmulu tutnjavu te izletjeli iz kuća.

Voditeljica korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture Martina Elizabeta Lovrić, potvrdila nam je da je zbog odrona stijena ta dionica pruge do daljnjeg zatvorena za promet, a putnici će se u tom razdoblju na relaciji Buzet - Lupoglav prevoziti autobusima. U HŽ-u očekuju da će pruga biti sanirana do sredine idućeg tjedna. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter