Kamena kuca podno planinskog klanca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Laurent Savioz iz istoimenog studija autor je prenamjene projekta kamene kuce podno planinskog lanca u opcini Chamoson, u švicarskom kantonu Valais.

Objekt kamene seoske kuce zapocet je davne 1814. godine te je kroz niz godina, uz sitne prepravke, zadržao svoju originalnu formu. Najnovija reakcija, realizirana prije nekoliko godina, podrazumijeva tri elementa uklopljena u interijer gradevine na razlicitim razinama.



U projektu prenamjene arhitekti su zadržali vanjski izgled te kamenu fasadu zgrade, kao i raspored starih otvora, no dodano je još nekoliko novih, "usjecenih" prozora da bi se u unutarnjim prostorijama dobila potrebna svjetlost te uokvirio senzacionalni pogled okolnog pejzaža.

Kako bi se uklopio s eksterijerima, interijer je odraden u prikladnim materijalima, prirodnom kamenu, vidljivom betonu te glatkoj završnoj oblozi cementom. Fasada u interijeru poravnata je izo-betonom, što stvara svojevrsnu potpornu strukturu za postojecu fasadu, ojacavajuci na taj nacin stare zidove te pružajuci potrebnu izolaciju.



Obnovljivi izvor energije ovom objektu omoguauju solarni kolektori povrdine 23 m?, postavljeni na krovu kuae, a zajedno s dobrom toplinskom izolacijom te kontroliranom ventilacijom, ovaj je objekt ekološko izuzetno prihvatljiv i hvalevrijedan.

Odlican primjer prenamjene objekta, kakvih kod nas ima na tisuce te stoje zapušteni, uništeni i zaboravljeni, od sadržaja broji dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu s tušem, spavacu sobu, WC, umjetnicki studio te art-galeriju, piše Pogledaj.to.


Podijeli: Facebook Twiter