Kamen predaka za buducnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradnjom kažuna na lokaciji Santolina-Mednjan u petak je pocela cetvrta akcija "Moj kažun". Trajat ce do 29. svibnja, a dotad ce na podrucju oko Mednjana biti sagraden jedan i obnovljeno još pet kažuna te jedan suhozid.

- Grad Vodnjan ima najvecu koncentraciju kažuna na Mediteranu. Danas ih ima dvije tisuce, a nekad ih je bilo pet do šest tisuca i više. Prije pet godina pocela je akcija ocuvanja kažuna koji su strukturalni elementi vodnjanske ruralne arhitekture. Ovom akcijom tijekom cetiri godine obnovljeno je tridesetak kažuna, rekao je gradonacelnik Klaudio Vitasovic.

Dodao je da je dio kažuna obnovljen i putem sredstava koja donira Grad. Kao dodatnu vrijednost akcije istaknuo je da se u nju ukljucuje mnogo djece, ne samo iz Vodnjana, nego i iz cijele Istre, pa i šire. Ove godine na radionicama ce gostovati i studenti Gradevinskog fakulteta u Rijeci.

- Akcijom ocuvanja kulturne baštine moramo djeci ukazati na ono što su radili naši preci, da se ne zaboravi prošlost i sacuva za buduce generacije, rekao je Vitasovic.

Branko Orbanic iz žminjskog Kapitela, koji nadgleda akciju od pocetka njenog održavanja, istaknuo je da je došlo vrijeme kad se na Vodnjanštini više kažuna gradi nego ruši pa ih se godišnje izgradi trideset do cetrdeset, ne samo ovom akcijom, nego ih gradani obnavljaju i samoinicijativno.

Radionice za obnovu kažuna i suhozida održavat ce se svakog petka i subote od 8 do 20 sati. Tematska predavanja bit ce organizirana na lokaciji Santolina-Mednjan uz prometnicu Vodnjan-Bale, svake subote u 18 sati. Svi zainteresirani mogu se bez prethodne najave i besplatno ukljuciti na radionice i predavanja bez obaveze cjelodnevnog sudjelovanja.

Sudionici koji se aktivno ukljuce u izgradnju i popravak kažuna i suhozida dobit ce radne rukavice, a po završetku manifestacije majicu s logom akcije te diplomu s potvrdom o sudjelovanju. Dodjela diploma održat ce se u subotu, 29. svibnja u 18 sati.

Takoder, svakog petka i subote tijekom trajanja akcije organizirat ce se edukativna vožnja vlakicem pored kažuna.

Najava je potrebna samo za grupe vece od 40 osoba, a vožnja je besplatna. Vlakic polazi od Santoline, petkom u 17 sati te subotom u 10, 16 i 18.30 sati.

Posljednjeg dana akcije održat ce se i biciklijada, ciji ce sudionici voziti poljskim stazama razgledavajuci obnovljene kažune. Pokrovitelj akcije je Istarska županija.


Podijeli: Facebook Twiter