Kamen po kamen za spas Petrapilose

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokaže li, usprkos recesiji, Ministarstvo kulture sluha za zaštitu vrijedne povijesne baštine buzetskog kraja, iduce bi se godine mogla nastaviti sanacija tisucljetnog kaštela Petrapilosa. Grad Buzet je projekt nastavka obnove drevnih zidina, koji obuhvaca sanaciju istocnog zida palasa i dijela južnog zida, krajem srpnja kandidirao na natjecaj Ministarstva za financiranje programa zaštite i ocuvanja kulturnih dobara u 2010. Predstavnica resornog gradskog odjela Karmen Medica kaže da ce projekt uskoro prijaviti i na natjecaj Istarske županije.

Program konzervatorsko-restauratorskih radova na kaštelu iziskuje velika financijska sredstva pa se predvida fazna rekonstrukcija. Potrebna dokumentacija vec je izradena. Prijedlog konzervatorsko-restauratorskih radova na središnjem korpusu kaštela potpisuje mr. Josip Višnjic, a odobrio ga je Konzervatorski odjel Pula, dok je troškovnik i projekt sanacije izradio Conex. Od Ministarstva kulture u iducoj se godini traži 600 tisuca kuna, od Županije 150 tisuca, a od Grada, odnosno Odbora za revitalizaciju povijesnih jezgri i zaštitu spomenika kulture, 50 tisuca kuna.

Za ovu je godinu Ministarstvo odobrilo 100 tisuca kuna, Županija 30 tisuca, a Grad 50 tisuca kuna. Tim bi se sredstvima na jesen krenulo u pocetnu sanaciju južnog zida palasa, tako da je u pripremi objava javne nabave za radove na zidu, kojem prijeti urušavanje. Nastavak prve faze radova, koji obuhvaca sanaciju središnjeg korpusa, planiran je za 2010. godinu.

Kaštel Petrapilosa, smješten na litici iznad desne obale rjecice Bracane, dva kilometra prije njena utoka u Mirnu, ima status zašticenog spomenika kulture. Prvi se put u pisanim dokumentima spominje 1002. godine, kad ga je vojvoda Henrik dodijelio akvilejskoj crkvi. U 15. stoljecu prelazi u ruke Venecije, a 1440. godine mletacki dužd dodijelio ga je Nicoli Gravisiju iz Pirana.


Podijeli: Facebook Twiter