Kambodža: Urušio se strop tvornice, troje mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strop tvornice za proizvodnju cipela urušio se u četvrtak na jugu Kambodže usmrtivši tri osobe, objavila je policija, tri tjedna nakon smrti više od tisuću tekstilnih radnika u Bangladešu.

"Troje radnika poginulo je, a šest ih je ozlijeđeno", kazao je Kem Panara, šef okružne policije u pokrajini Kampong Speu.

"Istražit ćemo slučaj i poduzeti mjere protiv onih koji su odgovorni", kazao je ministar za socijalna pitanja Ith Sam Heng agenciji Reuters, dodajući kako su ruševine uklonjene i kako vjerojatno više nikog nema ispod njih.

Tvornica obuće u vlasništvu je tajvanske tvrtke Wing Star Shoes Co Ltd.

Novinar agencije Reuters kazao je da su se pod ruševinama stropa razbacane mogle vidjeti tenisice Asics, ali se od glasnogovornice te japanske tvrtke nije mogao dobiti komentar budući da tvrtka, kako je rekla, čeka dodatne informacije.

Štajkovi zbog mizernih plaća i loših radnih uvjeta česti su u Kambodži u kojoj se, kao i u Bangladešu, gdje je u travnju u urušavanju zgrade u kojoj se nalazila tvornica odjeće poginulo 1.125 ljudi, nalaze brojne tvornice za proizvodnju odjeće i obuće za zapadne trgovce.

"Kambodžanske tvornice ne poštuju međunarodne sigurnosne norme", izjavio je Rong Shun, predsjednik Konfederacije sindikata Kambodže.

Urušavanje tvornice u Bangladešu upozorilo je na užasne uvjete u kojima svakodnevno rade tekstilni i konfekcijski radnici u nekim azijskim zemljama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter