Kamate ce poceti padati 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska je trenutno u nekoj stand by fazi, situaciji plutanja, jer iako smo tehnicki izašli iz recesije, nemamo mehanizama koji bi brže povukli rast. Treci kvartal ove godine bit ce lošiji od ocekivanja, odnosno BDP ce u trecem kvartalu pasti šest posto", kazao je na konferenciji Zagrebacke burze Vladin neformalni savjetnik Željko Lovrincevic. Dodao je da je ove godine privatizacija zastala, ali ce taj proces u 2010. trebati intenzivno nastaviti jer državno vlasništvo nije ucinkovito, prevelik je udio države u ekonomiji, što je velika poluga za korupciju koju treba presjeci.

K tome, kazao je, privatizacijski prihodi nužni su za reforme koje je trebalo davno odraditi, a sada u tom smislu treba iskoristiti iducih cetiri do pet mjeseci, do povratka jeftinog novca na ove prostore. Lovrincevic je kazao da ce u trenutku ulaska u EU inozemni dug naše zemlje vjerojatno biti veci od BDP-a, što ce biti prvi put da jedna zemlja ude u EU s tolikom razinom duga. "Treba provesti reforme, ne možemo si dozvoliti još jedan ciklicki neuspjeh jer bi to vodilo do sloma, a do uvodenja eura treba izdržati bar još pet godina. Tada ce dug vec biti na 115 posto BDP-a", istaknuo je.

Trošak recesije u Hrvatskoj do sada je šest milijardi eura, recesija je pojela dvije i pol godine našeg uobicajenog ritma i zato je ona blagoslov, smatra. Objašnjavajuci nedavno dizanje poreza, rekao je da je alternativa povecanju poreza bio kaos i neisplata mirovina. Dizanjem poreza, kaže, odabralo se manje zlo. Istaknuo je da se kreditni rejting sada stabilizira, a predvida se da ce kamate tijekom 2010. poceti padati. Buduci da ce doci do nastavka privatizacije, doci ce i do blagog jacanja kune te djelomicnog povratka novca iz banaka prema tržištu kapitala, zakljucio je Lovrincevic.


Podijeli: Facebook Twiter