Kamatari uhićeni, a njihov ured posluje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Toliko sam posramljena i ponižena, ali ne želim se predati niti im dozvoliti da mi uzmu krov nad glavom", kaže 57-godišnja udovica hrvatskog branitelja, majka troje djece koja bi mogla ostati bez kuće zbog dugova prema kamatarima. Ovrha joj i dalje prijeti iako je riječ o dugovima što ih ima prema lihvarskim tvrtkama raskrinkanima lani u velikoj policijsko-uskočkoj akciji. Protiv prvoosumnjičenog u ovom slučaju Slovenca Marka Romaniča i njegovih 15-ak suradnika, koji su od svibnja prošle godine u pritvoru istraga još traje. Iako im je i dio imovine blokiran to očito ne predstavlja baš nikakvu prepreku da njihove tvrtke i dalje izvlače novac od svojih žrtava.

- Sve mi se zakompliciralo nakon što me prevario jedan od majstora koji su radili na mojoj kući. Zbog toga, te bolesti djeteta odlučila sam u travnju 2007. posuditi novac u kreditnom uredu u Gundulićevoj ulici 15 u Zagrebu. Na ugovoru je kao zajmodavac bila navedena tvrtka "Vesta Velvet", a u pitanju je bio iznos od nešto više od 11 tisuća kuna. Čim sam zastala s vraćanjem duga uputili su me u drugi kreditni ured, kako bih uzela novi kredit i zatvorila tu prvu pozajmicu, priča nam 57-godišnjakinja koju su pritisci kamatara doveli do lošeg psihičkog stanja. U nekoliko je navrata čak tražila liječničku pomoć u Vrapču.

- Taj drugi kreditni ured zvao se "Ekonomska analiza". S njima sam potpisala ugovor o zajmu na 18 rata po 1.671 kunu odnosno ukupno 31.250 kuna što je trebalo uključivati i zatvaranje zajma "Vesti Velvet". Kako nisam uspjela podmiriti dvije rate za redom, poslali su mi prijedlog za novi zajam. U lipnju 2008. potpisala sam novi ugovor na 24 rate, a ovoga puta zajmodavac je bila tvrtka "Izuzetak", prisjeća se ona. Oko nje se očito u to vrijeme "plelo klupko" ne bi li ju se uvjerilo da konačno u zalog za kredit kamatarima ponudi svoju kuću.

- Posudili su mi i novac za procjenu kuće. Iskoristili su i činjenicu da imam jako loš vid, pa nisam ni razaznala što sam zapravo potpisala. Tek sam kasnije uvidjela da se kuća prema tom ugovoru prodaje za 200.000 kuna, i to za podmirenje prethodnog zajma, kaže 57-godišnjakinja. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)

CIJELI ČLANAK U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter