Kalmetinu odgovornost preuzeo HDZ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ostankom Božidara Kalmete u Vladi politicka odgovornost za korupcijske afere u njegovom resoru više nije samo na njemu, nego na cijelom HDZ-u. Cak ni njihovi koalicijski partneri u Saboru nisu htjeli preuzeti tu odgovornost pa prilikom glasanja nikog od njih nije bilo u Saboru", istaknula je u nedjelju u Puli predsjednicka kandidatkinja HNS-a Vesna Pusic prilikom svog jednodnevnog posjeta Istarskoj županiji, prvog otkako je pocela službena izborna kampanja. Dodala je da nije dovoljno samo govoriti da se zalažete za borbu protiv korupcije, vec da je potrebno po tom pitanju i nešto konkretno poduzeti, što, smatra, nije bio slucaj s ministrom prometa.

Istarskim biracima nije odaslala neku konkretnu poruku vezanu za njihovu županiju. Istaknula je samo da se biraci na predsjednickim izborima moraju opredijeliti za osobu, a ne politicku stranku zbog cega je svaki javni nastup u medijima i suceljavanje kandidata važno jer može biti presudno. Na pitanje kako komentira mali udio novca koji Istra dobiva iz državnog proracuna, odgovorila je da to nije slucaj samo s Istrom, vec i drugim županijama.

"Trenutno u centru ostaje 91 do 92 posto državnog proracuna. Veci gradovi dobivaju pet do šest posto od tog kolaca, a opcine samo tri posto. To je zanemariv postotak u ukupnom broju pa se može reci da se ukidanjem nekih opcina radi ušteda nece u konacnici dobiti ništa. Smatram da bi se u cetverogodišnjem razdoblju taj postotak trebao promijeniti i da bi on trebao biti u omjeru 70 naprama 30, odnosno da bi lokalna samouprava trebala dobiti 30 posto u državnom proracunu. Medutim, istodobno bi se trebalo decentralizirati i znanje da bi se izbjegla opasnost od stvaranja lokalnih šerifa", kaže predsjednicka kandidatkinja.

Smatra takoder da trenutni odnos izmedu predsjednika države Stjepana Mesica i bivšeg premijera Ive Sanadera vezano za prodaju Ine nije medusobno prepucavanje. Mesic, prema njenim rijecima, godinama traži ugovor o prodaji Ine, koji je vidio samo Sanader i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec, i sada ga je konacno dobio. "Ako nisu prodana upravljacka prava, zašto Hrvatska ne sudjeluje u upravljanju, a ako su prodana, gdje su novci?", pita se ona. Što se tice reakcije bivšeg premijera na Mesiceva prozivanja da ga se treba ispitati o tom slucaju, smatra da je to samo nacin da se izazove efekt da je rijec o prepucavanju i da se time skrene pozornost sa stvarnog problema i istrage.

Pusic je svoj boravak u Istri iskoristila za druženje s gradanima na pulskoj tržnici i susret s novinarima te posjet Sajmu knjige, a u planu je posjet Umagu te gostovanje na umaškim, rovinjskim i poreckim radiostanicama.


Podijeli: Facebook Twiter