Kalmeta protiv dvojezicnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar prometa Božidar Kalmeta sustavno krši Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kao i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jer vec duže vrijeme ignorira naše zahtjeve da se na svim dionicama Istarskog ipsilona postavi dvojezicna prometna signalizacija, istaknuli su danas na konferenciji za novinare saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Furio Radin i zamjenica župana Viviana Benussi.

Radin je rekao da je Bina Istra poštivala zakon i prethodno na dionicama postavila dvojezicne natpise, no da se po naputku ministarstva znakovi uklanjaju te postavljaju samo oni jednojezicni.

"Buduci da Kalmeta ne želi odgovoriti na broje dopise kojima smo upozoravali na kršenje zakona, o svemu sam izvijestio i premijerku Jadranku Kosor zatraživši od nje da intervenira i tako olakša traženi sastanak s resornim ministrom, no iako je vec sve bilo dogovoreno, do sastanka nije došlo. U razgovoru s premijerkom stekao sam dojam da nas podržava u našim zahtjevima", rekao je Radin.

Naglasio je da ce u Saboru pitati nadležnog ministra zašto ne poštuje zakon dodajuci da ce mu to pitanje uputiti i s pozicije predsjednika Talijanske unije, što može imati i neke dugorocne posljedice. Dodao je da takvo ponašanje može imati negativne posljedice jer Hrvatska nipošto ne može biti dio Europe s takvim kršenjem manjinskih i ljudskih prava.


Podijeli: Facebook Twiter