Kalmeta o izvlačenju novca iz HAC-a ne zna ništa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadarskim novinarima koji su ga dočekali jutros ispred gradske uprave gradonačelnik Božidar Kalmeta je izjavio da o izvlačenju novca iz HAC-a ne zna ništa, da vjeruje u institucije države te da će razmisliti o tome da protiv sindikalista Mijata Stanića podnese kaznenu prijavu zbog klevete.

Kalmeta je novinare pozvao u malu vijećnicu i rekao im da nema saznanja o tome da su USKOK ili PNUSKOK prošlog tjedna bili i u gradskoj upravi, niti je znao za izvlačenje novaca iz Hrvatskih autocesta preko čeških tvrtki, o čemu se ispituje bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar.

- Ne znam što bih vam rekao. Nemam nikakvih saznanja o tome. Dok sam bio ministar, kad god bih imao neku informaciju da je nešto sumnjivo, tražio sam da se prijavi nadležnima. Da sam nešto znao, to bih učinio i u ovome slučaju", rekao je Kalmeta te je dodao da je mirno spavao i da vjeruje u institucije ove države.

Kako je rekao, već nekoliko dana sluša svoje ime u medijima, da ga spominje sindikalist "koji ga je u prošloj kampanji za lokalne izbore u Zadru blatio cijelo vrijeme".

Na novinarsko pitanje hoće li zbog toga podnijeti kaznenu prijavu protiv Mijata Stanića, predsjednika sindikata u HAC-u, gradonačelnik Kalmeta je rekao da je o tome već razmišljao.

- Mene je u cijeloj priči spomenuo samo jedan sindikalist koji je ovdje bio u Zadru tijekom predizborne kampanje stalno, ali, kao što vidite, ja sam ostao gradonačelnik i pobijedio na izborima. Razmislit ću o podnošenju kaznene prijave protiv njega zbog tih tvrdnji, rekao je Kalmeta.

Mijat Stanić je u subotu Hini rekao da je velik broj ranije pokrenutih istraga u HAC-u bio kočen zbog povezanosti počinitelja iz HAC-a, podizvođača i pravosudnih tijela te da sada očekuje pokretanje lavine istraga koje će obuhvatiti sve odgovorne, od nižih struktura do bivšeg ministra prometa Božidara Kalmete.

Dodao je da je u HAC-u godinama vrijedila "omerta", to jest zakon šutnje, pa ni oni koji su bili voljni ukazati na nepravilnosti nisu željeli svjedočiti u istragama ili na sudu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter