Kalmeta naredio HAC-u posao s Fimi-medijom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši clan Uprave HAC-a i današnji savjetnik Uprave Josip Sapunar u istrazi afere "Fimi-media" optužio je ministra Božidara Kalmetu da je još od 2005. godine znao da se preko tog poduzeca izvlaci novac iz HAC-a putem nabava nepotrebnih usluga te da je osobno nalagao Upravi HAC-a da angažiraju Fimi-mediju.

Sapunar je i sam osumnjicen u tom predmetu, a Kalmetu USKOK zasad tretira kao jednog od svjedoka. Medutim, i dalje se ispituje Kalmetina uloga i nije iskljuceno da u buducnosti završi na optužnici zajedno s bivšim kolegama iz Vlade i HDZ-a Ivicom Kirinom i Ivom Sanaderom.

Sapunarove optužbe prilicno su ozbiljne. Pred USKOK-om je ustvrdio da mu je Kalmeta organizirao sastanak s Mladenom Barišicem, na kojem je bivši riznicar zahtijevao da HAC posluje s Fimi-medijom, da izvodaci preko Fimi-medije doniraju novac HDZ-u, kao i da mu je osobno nalagao da HAC radi s poduzecem Nevenke Jurak.

No, ministar Božidar Kalmeta potpuno ih odbacuje.

- Mogu reci ono što sam i ranije govorio: nemam informacije da me itko optužuje, ali to ionako nitko ni ne može govoriti, osim ako ne laže, jer su to notorne neistine. Odgovorno tvrdim da nisam nikad bilo kome išta nalagao, ne samo za Fimi-mediju, nego za bilo koju drugu tvrtku, niti sam organizirao bilo kakve sastanke, rekao je Kalmeta.

Kalmetina uloga, kako prica Sapunar, nije bila samo posrednicka. Uskockim tužiteljima je ispricao da mu je Kalmeta narucio na razgovor Nevenku Jurak. Nevenka Jurak mu je nudila da za HAC tiska godišnja izvješca ili nabavlja božicne poklone. Kako tvrdi osumnjiceni savjetnik Uprave HAC-a, ministar Kalmeta mu je osobno naložio da mora angažirati Fimi-mediju na bilo koji nacin, pa je za pocetak HAC od poduzeca Nevenke Jurak narucio 50 torti Croatera koje su koštale 180 kuna po komadu.

Prema Sapunarovom sjecanju, kontakti s Barišicem bili su relativno cesti, odvijali su se ili u Carini ili u restoranu Baltazar, a uvijek se govorilo o HAC-ovom poslovanju i HAC-ovim odnosima s Fimi-medijom. Bivši riznicar znao je pred Sapunarom nazvati Nevenku Jurak i raspitivati se treba li što pomoci Fimi-mediji. Više mu je puta, tvrdi Sapunar, naznacio da sve što radi Fimi-medija zna i "glavni šef", odnosno Ivo Sanader. (S. ABRAMOV/Novi list)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM UZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter