Kalkulacije: Istra 1961 u najboljoj situaciji

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Četiri su kola preostala do kraja natjecanja u Prvoj HNL i ono što u ovom trenutku golica maštu većine nogometnih kibica diljem Lijepe naše, čak više i od forme u kojoj se nalaze njihovi ljubimci te ozljeda koje prijete da prorijede kadar najdraže im momčadi, raznorazne su kalkulacije i kombinacije.

Kako su nogometaši Dinama već davno ispili šampanjac kojim su proslavili naslov prvaka, deseti u nizu, te se kombinacije u ovom času prvenstveno odnose na dno ljestvice, odnosno pitanje koji će klub, ili možda čak i dva, napustiti elitni razred hrvatskog nogometa. Koliko će bodova biti dovoljno za ostanak, može li se računati da će momčad kojoj pobjeda ili poraz ne igra nikakvu ulogu dati svoj maksimum u srazu s onom kojoj "gori pod petama", da li će završnica sezone biti vrijeme za vraćanje nekih starih dugova, takva i slična pitanja iz domene "što bi bilo da bi bilo" zacijelo se vrzmaju po glavama mnogih, a prvenstveno onih koji su na ovaj ili onaj način povezani s tri kluba koja u ovom trenutku zauzimaju tri posljednje pozicije na prvoligaškoj ljestvici - Istrom 1961, Osijekom i Zadrom.

Kad bi danas sezona bila okončana, Puljani bi zadržali prvoligaški status, Osječani bi to isto pokušali napraviti kroz dodatne kvalifikacije, ako do njih uopće i dođe jer je upitno zadovoljavaju li drugoligaške momčadi uvjete koje je pred njih postavio HNS, dok bi Zadrani skliznuli u niži rang. Međutim, do kraja prvenstva još su četiri kola, 360 minuta "žive" igre u kojima se puno toga može promijeniti i tri boda prednosti koja u ovom trenutku "zeleno-žuti" imaju pred dvojcem koji im puše za vratom brzo se mogu istopiti.

Kakvi su sve raspleti mogući? Ako bi sva tri kluba na kraju imala isti broj bodova, gledali bi se međusobni ogledi, a u tom krugu u ovom trenutku najbolje stoje Zadrani koji su u sedam utakmica prikupili 11 bodova. Osječani ih imaju tri manje, dok Puljani imaju jednu utakmicu manje i jedan bod manje od Osijeka. Ako Zadrani u nedjelju neporaženi prođu "Drosinu", osigurat će si najbolju poziciju u eventualnom krugu, a prvi među trojicom mogu biti i uz minimalni poraz. No, onda bi im u ogledu između Osijeka i Istre 1961 igrao samo remi, jer bi ih Osječani pretekli domaćom pobjedom, isto kao i "zeleno-žuti" gostujućim, s tim da u ovom potonjem scenariju kruga sigurno ne bi bilo jer bi Puljani s dvije pobjede nad dva direktna suparnika prebrinuli sve brige oko ostanka. (Ivica CEROVAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter