Kalinic i Milovanovic pokušali pobjeci iz zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnik tzv. ''zemunskog klana'' Sretko Kalinic, osuden na 30 godina zatvora za sudjelovanje u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana ?indica, i Željko Milovanovic, kojemu se u Beogradu sudi za ubojstvo suvlasnika ''Nacionala'' Ive Pukanica i njegovog suradnika Nike Franjica, a koji je u Hrvatskoj za to djelo osuden na 40 godina zatvora, u utorak izjutra sprijeceni su u pokušaju bijega iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Kalinic i Milovanovic pokušali su pobjeci iz Okružnog zatvora u Beogradu tako što su izašli iz svojih celija odvalivši vrata, savladali pripadnika službe osiguranja te iskocili kroz prozor u dvorište zatvora, priopceno je iz uprave za izvršenje kaznenih sankcija srbijanskog Ministarstva pravosuda.

Obojica su, kako se istice, budnošcu i brzom intervencijom pripadnika posebnog policijskog odreda Žandarmerije odmah uhvacena i vracena u celije, a u tijeku je ocevid koji obavlja beogradska policija.

O dogadaju su obaviješteni predsjednik Višeg suda u Beogradu i tužitelj za organizirani kriminal, dok su svi radnici službe osiguranja koji su radili u bloku gdje su Kalinic i Milovanovic bili smješteni suspendirani i protiv njih ce se voditi disciplinski postupak, kao i kazneni postupak ako se utvrdi da postoje elementi kaznenog djela, stoji u priopcenju.

Uprava Okružnog zatvora i zapovjedništvo Žandarmerije podigli su sigurnost u tom zatvoru na viši stupanj, situacija u zatvoru je mirna i pod nadzorom, a utvrdivanje daljnjih cinjenica preuzet ce policija, tužiteljstvo i istražni sudac u suradnji s Upravom za izvršenje kaznenih sankcija.

Pripadnik tzv. ''zemunskog klana'' Sretko Kalinic potkraj listopada 2011., u završnici ponovljenog sudenja za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana ?indica, ponovno je osuden na 30 godina zatvora za sudjelovanje u tom zlocinu. Ponovljeno sudenje Kalinicu, uhicenom sredinom 2010. godine u Zagrebu, zapocelo je nakon što je iskoristio svoje pravo na ponavljanje postupka s obzirom da mu je sudeno u odsutnosti.

Željko Milovanovic, kojemu se u Beogradu sudi za ubojstvo Pukanica i Franjica, nalazi se medu šestoricom kojima su na zagrebackome županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrecene presude za taj zlocin, pri cemu je njemu sudeno u odsutnosti. Optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanica, Milovanovic je u odsutnosti osuden na 40 godina zatvora.

Optužnicom posebnoga državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocic, Željko Milovanovic i Milenko Kuzmanovic terete se za kaznena djela zlocinackog udruživanja i teškog ubojstva. Optuženi su da su za novcanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg pracenja Pukanica u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu kojom su ubijeni Pukanic i Franjic.


Podijeli: Facebook Twiter