Kalijem protiv moždanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljudi koji se hrane namirnicama bogatima kalijem mogli bi imati manje izglede za moždani udar, pokazalo je znanstveno istraživanje ciji su rezultati objavljeni u casopisu Stroke.

Istraživanje je obuhvatilo analizu deset medunarodnih istraživanja koja su radena na više od 200 tisuca sredovjecnih i starijih osoba i pokazalo je da je rizik za moždani udar pao 11 posto u iducih pet do 14 godina s povecanjem dnevnog unosa kalija za svakih 1000 miligrama kroz hranu.

"Unos kalija prehranom nepobitno je povezan s rizikom udara", istaknula je voditeljica istraživanja Susanna Larsson s Instituta Karolinska u Stockholmu upozoravajuci da provedeno istraživanje pri tom ne tvrdi da sami kalij izaziva pozitivni ucinak nego pojacava postojece dokaze da bi mogao.

Rezultati istraživanja nude još jedan razlog ljudima da hranu bogatu kalijem poput grahorica i raznih vrsta voca i povrca te mlijecne proizvode s manjim udjelom masti jedu više, kazala je Larsson.

Ranija istraživanja vec su pokazala da prehrana bogata kalijem pomaže održavanju krvnog tlaka i moguce štiti od bolesti srca.


Podijeli: Facebook Twiter