Kaliforniju bi mogao zadesiti jak potres

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podrucje Južne Kalifornije u SAD uskoro bi mogao zadesiti jak potres, tvrde seizmolozi i apeliraju a stanovništvo i gradske vlasti da se adekvatno pripremi za tu mogucnost.

Istraživaci i seizmolozi sa Sveucilišta Kalifornija, Irvine i Državnog sveucilišta u Arizoni u svojem izvještaju koji ce biti objavljen pocetkom rujna u strucnom casopisu Geologija upozoravaju kako se potresi na podrucju rasjeda San Andreas, koji se proteže duž Kalifornije, dogadaju mnogo cešce nego se ranije pretpostavljalo.

Možda se San Andreas samo uspavao, no mnogo je vjerojatnije da se tek sprema probuditi.

Istraživanjem rasjeda došlo se do zakljucka da su se velika podrhtavanja tla i rasjedi koji su tom prilikom nastajali na tom podrucju u proteklih 700-tinjak godina ponavljali svakih 45 do 144 godine, no od posljednjeg velikog zabilježenog potresa 1857. prošlo je više od 150 godina. Istraživaci upozoravaju kako postoji mogucnost da se rasjed San Andreas naprosto uspavao, no mnogo je veca vjerojatnost, upozoravaju, da se u bliskoj buducnosti sprema veci potres.

Seizmolog Lisa Grant Ludwig, glavni istraživac spomenute studije, kaže kako se nada da ce posljednja otkrica poslužiti kao upozorenje javnosti i gradanstvu Kalifornije da se pripremi na mogucnost seizmicke katastrofe vecih razmjera. Ona upozorava odgovorne institucije u Kaliforniji da ne trebaju odbaciti najavu potresa, vec da se na vrijeme organiziraju i pripreme kako ih nesreca ne bi iznenadila.

Pri tom je predložila gradanima da pripreme dovoljne kolicine hrane, vode, lijekova i potrebne opreme koju moraju imati nadohvat ruke, te da unutar obitelji dogovore ponašanje i plan evakuacije u slucaju potresa. Lokalnim vlastima pak predlaže inspekciju slabije gradenih objekata, pripremu planova evakuacije i zbrinjavanja stanovništva u slucaju katastrofe.


Podijeli: Facebook Twiter