Kalendar koji promiče tradicijske sorte i pasmine


"Hrvatske sorte i pasmine" naziv je kalendara  za 2015. godinu koji će Glas Istre, Bina-Istra i Park prirode Učka pokloniti svim čitateljima u četvrtak, 18. prosinca.

S obzirom na bogatstvo hrvatskih autohtonih vrsta, odlučili smo ponoviti i lani obrađenu temu te na 13 stranica predstaviti još neke od posebnosti iz svijeta flore i faune tipične za određeni kraj.

Brojni stručni suradnici

Kalendar krase fotografija šljive bistrice na naslovnici, brsečkog češnjaka na stranici za siječanj, dalmatinskog psa za veljaču, a za ožujak badema/mendule. Posavski gonič je na fotografiji za travanj, domaća artičoka za svibanj, dravska guska za lipanj , a vinogradska breskva uljepšava stranicu za srpanj. Za kolovoz je predstavljena sorta grožđa plavina, a malvazija za rujan. Stranica za listopad donosi fotografiju mušmule, za studeni oskorušu, a za prosinac krušku tepku.

Autori zanimljivih fotografija su Roberta Dešković, Petar Fabijan, Julio Frangen, Jerko Gudac, Gordana Ivičić, Stjepan Janeković, Stanislav Juretić, Željko Padavić i Maja Pavlović.

Brojni stručni suradnici, a pod vodstvom ravnateljice Javne ustanove Priroda iz Rijeke, mr. sc. Sonje Šišić i  mr. sc. Marka Randića, savjetnika – biologa, dali su i ove godine velik doprinos osmišljavanju kalendara, a poticanjem zanimanja za stare, danas većinom zanemarene i gotovo zaboravljene životinje i biljke, jača svijest o neophodnosti očuvanja tradicijskog ruralnog života, kulture i ekonomije, ekoloških načina proizvodnje hrane te genetskog bogatstva i raznolikosti sorti i pasmina.

Edukacija za očuvanje flore i faune

- Promicanje tradicijskih sorti i pasmina i edukacija o njima uklapa se u ciljeve Desetljeća obrazovanja za održivi razvitak UN-a, što je svojevrsna protuteža trenutno neodrživim trendovima razvitka temeljenih na sadašnjoj, pretežno urbanoj globalnoj kulturi, te neopravdanom (nepravednom) i grabežljivom iskorištavanju planetarnih resursa – ističe mr. Marko Randić.

Svoje znanje o brojnim  autohtonim pasminama i sortama proširit ćete /ili obnoviti/ i čitajući tekst ovog biologa koji je otisnut na kalendaru. Saznat ćete, između ostalog, da je šljiva bistrica najvažnija autohtona sorta šljive našeg podneblja, a kruška tepka jedna od naših najstarijih autohtonih sorti kruške.  Badem, mendula, drevno voćno stablo naših primorskih krajeva jedna je od najpolimorfnijih voćnih vrsta. Posavski gonič, lovački pas rasprostranjen u prošlosti diljem Hrvatske, danas je cijenjen i kao obiteljski pas, a odani pas pun ljubavi je i prepoznatljiv dalmatinski  pas. Na vlažnim i bujnim travnjacima uz velike rijeke- Savu i Dravu, tradicionalno su se uzgajale guske, a danas je ova hrvatska pasmina i službeno priznata kao "dravska" guska.

Park prirode Učka, jedan od naših ovogodišnjih partnera, obiluje ugroženim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama. Vrijednosti zbog kojih je Učka 1999. godine proglašena parkom prirode poznate su odavno, a leže u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora što je pogodovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije na površini od 160 četvornih kilometara. Dugogodišnji suradnik u njihovim brojnim aktivnostima u svezi zaštite prirode je i Bina-Istra.

Sigurni smo da će kalendar za 2015. godinu izazvati veliko zanimanje naših čitatelja koji će osigurati svoj primjerak uz dnevne novine u četvrtak, 18. prosinca. Time ćemo svi zajedno podsjetiti da se za očuvanje flore i faune može i mora činiti više. (Mirjana PERKOVIĆ MELON)


Podijeli: Facebook Twiter