Kalendar i nosač zvuka za promociju mladih umjetnika


Predstavljanje projekta XII x XII 2013. - stolnog kalendara i nosača zvuka održano je u porečkoj Istarskoj sabornici. Riječ je o projektu koji je prije šest godina pokrenula Istarska županija kako bi se njime promovirali mladi, neafirmirani kulturni djelatnici Istre - glazbenici, slikari, karikaturisti, dizajneri.

Tema ovogodišnjeg izdanja kalendara nosi naziv Plavo - Blu- Blue, dok CD sadržava audio zapis djela istarskih skladatelja u izvedbi učenika istarskih glazbenih škola. Ovogodišnje izdanje bogatije je jer sadrži po trinaest audio zapisa i isto toliko likovnih ostvarenja, po jedan za svaki mjesec u godini, plus naslovnica.

Pred autorima radova i predstavnicima kulturnih ustanova okupljenih na svečanosti govorili su župan Ivan Jakovčić, pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica, te selektori Lada Duraković i akademski kipar Eros Čakić.

- Želja je bila da se na jednom nosaču zvuka predstavi rad naših učenika, putem interpretacije djela autora koji predstavljaju našu regiju. Kriteriji za odabir bili da se predstave učenici koji su osvojili nagrade na natjecanjima, zatim odabir skladatelja iz novije povijesti, a među njima posebno mjesto zauzima istarska himna "Krasna zemljo" po kojoj CD nosi ime.

Treći je bio odabrati učenike koji već imaju u svom repertoaru djela istarskih skladatelja, iako to nije bilo uvijek moguće, rekla je Duraković, znanstvenica iz područja glazbe. Dodala je kako je ovo ujedno i prvi put da se na jednom nosaču zvuka nađu djela istarskih skladatelja u izvedbi učenika istarskih glazbenih škola.

Na CD-u su zastupljene tri najnagrađivanije istarske glazbene škole, porečka škola Slavka Zlatića, pulska škola Ivana Matetića Ronjgova i labinska škola Matka Brajše Rašana, a svi su materijali snimljeni u dvoranama gdje inače učenici vježbaju.

Čakić je kao izbornik likovnog dijela rekao kao su predstavljeni mladi dizajneri, od kojih su neki bili njegovi učenici, danas već profesori učenika koji su također predstavljeni u izboru.

- Godina bi trebala imati više mjeseci da bi mogli predstaviti sve talente koje imamo. Ovdje su predstavljeni različiti mladi dizajneri, od onih koji se bave znanošću, do onih koji su ulični performeri i gibaju se Europom i svijetom kao što smo se nekada mi gibali do Labina ili Rovinja, rekao je Čakić.

U kalendaru su predstavljena djela Boruta Skoka, Jakova Šurana, Anselma Tumpića, Marka Vojnića Gina, Ivone Verbanac, Olega Šurana, Martine Sirotić, Nade Zinaić, Olega Morovića, Tihomira Hodaka, Dragane Sapanjoš, Korane Lučić Šuran i Nine Benčić.

Upravo je Benčić autorica koje je odabrana kao dobitnica potpore županije za daljnje školovanje na području umjetnosti. Kalendar i CD čiju realizaciju potpisuje MARA iz Pule tiskani su 500 primjeraka u izdanju Istarske županije koja će ga pokloniti svojim poslovnim partnerima. Svečanost su svojim izvedbama uveličali flautistica Eleonora Duka i harmonikaš Mateo Bernobić iz porečke glazbene škole, koji su ujedno i interpretatori na nosaču zvuka. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter