Kaldirski kolejani:Tu je jedan dar Bogu i ljuden drag


Drevnim običajem od kuće do kuće, od sela Klarići kroz Laze do Valenti, Bertošići, Štefanići, Kaldira… i tako po cijeloj župi sinoć uoči Bogojavljenja ili Sveta tri kralja Kaldirci su sumještanima koledvom čestitali Božić i Novu godinu.

Tri kralja - Gašpar (Ivan Štefanić), Melkior (Marčelo Štefanić) i Baltazar (Željko Bertoša) - predvođena svjetlećom zvijezdom, poput one koja je trojici biblijskih kraljeva s Istoka pokazivala put prema betlehemskoj štalici u kojoj se rodio Isus, u pratnji zbora, kojem se od kuće do kuće pridružuju žitelji, izvode stari ritual. Na svoj gotovo cjelonoćni put kolejani su krenuli nakon što je župnik Gracijano Živolić u župnoj crkvi blagoslovio vodu.

Prema tradiciji kolejani su zastali pred svakim domom na Kaldirštini. Ondje, u mraku, pred zatvorenim vratima, jedan od kraljeva imenom poziva domaćina: "O, župane!", a kad mu ovaj nakon tri poziva uzvrati: "Ki je?", kralj nastavlja: "Tu su došli kolejani s poštenega mesta na vaša poštena vrata ako ćete da vas malo razvesele i zakantaju!".

Nakon što domaćin odobri riječima: "Ben, neka zakantaju" i otvori vrata, zbor kolejana, koji predvodi Davor Fero, otpjeva jednu od božićnih pjesama ili neki božićni napjev iz tog kraja. Zatim domaćin čestitare daruje kobasicama, vinom i jajima, a svaki dar prima jedan od kraljeva i kolejanima predstavlja riječima: "Tu je jedan dar Bogu i ljuden drag…".

Nastavljajući duhovito sročenim željama domaćinu, njegovu domu i imanju, kolejane na zahvalu poziva riječima: "Svi ki ste okola, rečite amen", a oni složno uglas odgovaraju: "Amen". Potom svaki dar marni nosači spremaju u svoje košare. Domaćini tad kolejane počaste vinom, kolačima i nekim toplim napitkom.

Nakon izmjene čestitki i kraćeg druženja kolejani na oproštaju domaćinima otpjevaju tradicionalnu zahvalu: "Alla famiglia (ime i prezime domaćina), vita giuliva, e cento anni del ciel, evviva evviva".

Hladna noć nije smetala kolejanima jer su se na svom putu u svakom domu dobro zagrijali vinom i pjesmom. Zahvaljujući tomu, ali ponajprije druželjubivosti, zajedništvu i ljubavi prema tradiciji, i ove je godine održan taj jedinstveni događaj ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj. (M. RIMANIĆ, snimio M ANGELINI)  


Podijeli: Facebook Twiter