Kaldirski kolejani pjesmom razveselili svoje domaćine

Kaldirski kolejani pjesmom čestitali Božić i Novu godinu
Kaldirski kolejani pjesmom čestitali Božić i Novu godinu

Od kuće do kuće, od praga do praga, od vrata do vrata Kaldirci su u noći uoči blagdana Bogojavljanja ili Sveta tri kralja sumještanima pjesmom odnosno kolejanjem tradicionalno čestitali Božić i Novu godinu.

Nakon što je u župnoj crkvi blagoslovljena voda kolejani su prateći veliku osvijetljenu zvijezdu, koju je nosio Josip Štefanić, kako simbol one koja je trojici biblijskih kraljeva s istoka pokazivala put prema betlehemskoj štalici u kojoj se rodio Isus, krenuli Kladirom i okolnim selima.

Tri kaldirska kralja Gašpar (Ivan Štefanić), Melkior (Marčelo Štefanić) i Baltazar (Željko Bertoša), krenuli su u kolejanje. Praćeni zborom kolejana kojeg vodi Davor Fero zastali su pred svakim domom u svojoj župi.

Ondje pred vratima jedan od kraljeva zazivao je domaćina po imenu oslovljavajući ga županom, a kad mu je ovaj nakon tri upita uzvratio: "Ki je?", "kralj" je nastavio: "Tu su došli kolejani s poštenega mesta na vaša poštena vrata, ako ćete da vas malo razvesele i zakantaju!". Nakon što je domaćin odobrio: "Ben, neka zakantaju" i otvorio vrata, zbor kolejana otpjevao je jednu od tradicijskih božićnih pjesama iz tog kraja.

Nakon pjesme domaćin je kolejane darovao kobasicama, vinom i jajima, a svaki dar jedan od kraljeva prikazivao je zazivom: "Tu je jedan dar Bogu i ljuden drag…", uz dobre želje domaćinu.

Domaćini su kolejane počastili vinom i kolačima, a nakon čestitki i kraćeg druženja kolejani su na oproštaju otpjevali zahvalu.

Kaldirski kolejani postali su poznati izvan svog kraja pa je sinoć u kolejanskoj povorci bilo i ljudi iz drugih krajeva. To ponajbolje svjedoči kako je ovaj lijepi običaj prerastao okvire župe i postao zanimljiv ljubiteljima tradicijske i pučke kulture, ali i znatiželjnicima koji u Kaldir dođu popiti čašu odličnog vina. Pohod kolejana potrajao je do duboko u noć. Međutim na blagdan Sveta tri kralja svi su se pojavili na misi na koju su "tri kralja" prinijela darove - veliki kolač (ukrašeni slatki kruh), kobasice, jaja i vino.

Nakon mise svećenik po običaju izrezao kolač i podijelio ga puku, a za sve župljane i njihove goste priređena je zabava na kojoj su se častili darovima koje su sakupili na kolejanju. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter