Kaldirski kolejani cestitali Novu godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U smiraj dana, u sumrak, uoci blagdana Bogojavljenja ili Sveta tri kralja Kaldirštinom se i ove godine ponijela velika svjetleca zvijezda, a za njom tri Sveta kralja Gašpar (Ivan Štefanic), Melkior (Marcelo Štefanic) i Baltazar (Željko Bertoša) i kolejani predvodeni zborovodom Davorom Ferom.

Od kuce do kuce, od vrata do vrata, od domacina do domacina, povorka je citave noci cijelim krajem, cijelom župom, cestitala Božic i Novu godinu. Pohod je poceo u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u kojoj je župnik Gracijano Živolic blagoslovio vodu.





Po obicaju kolejanje i završava u crkvi na blagdan Sveta tri kralja, a tada se na poslijepodnevnoj misi okupe kolejani, a kraljevi na oltar prinesu darove: veliki kolac (ukrašeni slatki kruh), kobasice, jaja i vino. Nakon mise svecenik po obicaju izreže kolac i podijeli ga okupljenima, a potom se za sve župljane i njihove goste prireduje zabava na kojoj se caste darovima koje su nocu na kolejanju skupili.

Obicaj koledve ili kolejanja, kako se naziva u Kaldiru, potjece iz grcko-rimske kulture; izraz koleda poznat je u crkvenoslavenskom, a izvedenica je iz latinske rijeci calendae - prvi dan. Ova rijec oznacava prvi dan u mjesecu kada su se placale obaveze ili poravnavali dugovi.

Poput pokoljenja svojih predaka, primajuci darove sumještana, Kaldirci kolejanjem od davnima poravnavaju lanjske dugove i neoptereceni ulaze u novo godišnje razdoblje. Možda upravo u ovom lijepom obicaju leži tajna zajedništva, gostoljubivosti i dobrosusjedskih odnosa ljudi tog kraja.


Podijeli: Facebook Twiter