Kaldir: U nedjelju fešta voću u čast

Prošlogodišnja fešta od fruti (Arhiva)
Prošlogodišnja fešta od fruti (Arhiva)

U nedjelju 14. listopada u Kaldiru će se održati četvrta "Fešta od fruti", najavio je na konferenciji za novinare Luka Laganis predsjednik Udruge mladih Kalidr koja organizira ovu izložbu voća i proizvoda od voća.

Prema najavama na izložbi će biti predstavljeno voće i voćne prerađevine 20-ak proizvođača iz Kaldirštine i nekih drugih krajeva Istre. Program počinje u 13 sati, a za 14 sati zakazano je otvaranje izložbe fotografija prispjelih na natječaj.

Fešta od fruti otvara se u 15 sati, uz nastupe klape "Motovun", vokalne skupine "Romansa, te Limene glazbe iz Vižinade. U 16 sati započet će gastro-show u kojem će Daniel Milanović iz restorana "Old river" pripremati jela od voća. Nakon toga slijede dječja priredba, proglašenje pobjednika, te izvlačenje sretnih dobitnika nagradne igre.

Program će voditi Dario Benčić i Suzana Peteh, a za dobru zabavu pobrinut će se "Malvazija bend", rekao je Laganis, dodajući kako će uz ograničen broj parkirnih mjesta u samom Kaldiru za sve posjetitelje biti osiguran besplatan prijevoz do mjesta održavanja fešte.

Županija redovito podržava ovakve priredbe kojima se promoviraju lokalni proizvodi poput voća, vina, maslina i pršuta, rekao je dožupan Vedran Grubišić, u ime pokrovitelja Istarske županije.

U pripremi su projekti za osnivanje centra voćarstava u Kaldiru koji će zacijelo doprinijeti poboljšanju voćarske proizvodnje u ovom kraju, a Grubišić je lokalnim voćarima poručio da se udruže kako bi mogli konkurirati na tržištu.

Posebno se to odnosi na mlade koji u voćarskoj proizvodnji mogu pronaći egzistenciju. Stoga je ova izložba dobar put da se javnost upozna s kvalitetom i potencijalima voćarske proizvodnje Kaldira.

Mikela Božić iz Turističke zajednice Motovun i Udruge mladih Kaldir dodala je kako ova fešta nadopunjuje turističku ponudu Motovunštine, ali i produžuje turističku posezonu.

Uz to gostima se nudi mogućnost da bolje upoznaju lokalne proizvode i postupke proizvodnje prerađevina od voća. Na fešti će se tako proizvoditi marmelada, demonstrirat će se pečenje rakije, a pripremit će se višemetarska štrudla od jabuka. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter