Kaldir kao središte voćarstva u Istri

Fešta od fruti u Kaldiru (M. RIMANIĆ)
Fešta od fruti u Kaldiru (M. RIMANIĆ)

Kaldir je minule nedjelje ponovo, po šesti put za redom, bio u znaku voća i to zahvaljujući svojoj Udruzi mladih koje je i ove godine uspješno organizirala Feštu od fruti. Na toj jedinstvenoj, zanimljivoj, ali i slasnoj izložbi predstavili su se ovdašnji voćari, vinari i pčelari: Josip Dantinjana, Mario Štefanić, Dinko Rabak, Vlado Božić, Dean Bon, Mauro Laganis, Tarcizio Laganis, Igor Božić, Davor Fero, Robi Bertoša, Livio Prodan, Livio Benvenuti i Vinko Dantinjana.

Oni su na najbolji način predstavili dugu voćarsku tradiciju Kaldrištine iz koje na istarske tržnice dolazi oko 60 posto voća. Otvarajući šestu Feštu od fruti u ime župana Valtera Flega, Milan Antolović, županijski pročelnik za poljoprivredu zahvalio je na upornostima organizatorima ove manifestacije koja je već postala dio tradicije i daje značajan poticaj razvitku voćarstva u Istri. Županija je, rekao je Antolović, zainteresirana da s Općinom Motovun i Udrugom mladih Kaldira krene u realizaciju Centra za razvoj voćarstva u Županiji istarskoj. Stoga je pozvao načelnika Općine Motovun da u proračunu za 2015. planira i 150 tisuća kuna za voćarski centar, a Županija će osigurati još toliko.

"Moramo napisati projekt i napravit sve što je potrebno do građevinske dozvole i onda ćemo projekt kandidirati za strukturne fondove EU, koji se otvaraju početkom iduće godine", rekao je Antolović.

Proteklih godina Županija je 60 posto sadnica prodala na području općine Motovun i zato ovaj kraj zavređuje tu bude Centar voćarstva u Istri. Načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović dodao je kako je ova manifestacija važna za ovaj kraj jer se njome prezentiraju plodovi rada vrijednih Kaldirčana.

"To je voćarski kraj i lijepo je da ova fešta već šestu godinu za redu okuplja mlade koji na ovakav način promoviraju svoj i svjedoče kako se od zemlje i poljoprivrede se može dobro živjeti", rekao je Pahović zahvalivši Kaldircima i Županiji na potpori ovoj manifestaciji.

Zahvalama se pridružio i domaćin Luka Laganis, predsjednik Udruge mladih Kaldir, on je zahvalio i volonterima koji su sve ovo organizirali i pripremili.

Uz voće i voćne prerađevine, marmelade, džemove, sokove, vino i med, ali i poneka žestoka alkoholna pića, a sve to moglo kupiti po povoljnim promotivnim cijenama domaćini su pripremili i bogat popratni program.

Društvo likovnih stvaratelja Pazin priredilo je izložbu posvećenu voću, koja će nakon Kaldira biti postavljena u Motovunu u sklopu Festivala terana i tartufa. Svoje je radove i proizvode predstavila zadruga učenika višnjanske osnovne škole Jože Šurana.

Domaćini su izložili predmete i alate kojima su se koristili njihovi djedovi u obradi zemlje i uzgoju voćki. Mario Gašparini demonstrirao je kako se nekada u brentama na magarcima prenosilo voće iz Kaldira na tržnice u istarskim gradovima. Mario Štefanić pokazao je kako se "peče" rakija, a za ovu prigodu napravio je ukusnu komovicu s voćem. Zadovoljstvom je ispraćen i nastup ženske vokalne skupine Vetta iz Vrha.

Učiteljica Anita Rabak s najmlađim je Kaldircima osmislila i izvela zanimljiv program koji su pozorno, ali i oduševljeno pratili ne samo njihovi roditelji već i brojni gosti. Svi su oni sa zanimanjem pratili i nastup Dinele Kazalac, male pjevačke nade iz Karojbe, koja već ima brojne simpatizere. Kroz program su vodili duhoviti i izvanredno uigrani Dražen Turina Šajeta i Kristijan Nemet. Kaldirci svake godine na svojoj fešti spremaju marmeladu, za koju je ove godine bila zadužena Milkela Božić. Njena se marmelada, onako svježa i još topla odmah mazala na palačinke.

Fešta od fruti nezamisliva je bez velikih, dva metra dugih štrudli od jabuka koje doslovno "planu", a kad bi se sve spojile u jednu dobilo bi se štrudlu dugu 15 metara. Ove je godine prvi put organizirano i natjecanje u brzom jedenju jabuka za djecu u kojem je pobjedio Jona Banovac, koji je svoju jabuku "oljuštio" malo prije nego su to uspjeli Patrik Laganis, Maksimilijan Pergar, Leo Laganis i Edi Flego.

Fešti za nepce pridružio se Neven Zgrablić, kuhar rovinjske konobe "Ulika" koji je u svom gastroshowu pripremao jela s voćem. U kratkom razgovoru rekao je kako je voće veliki potencijal naše kuhinje za koju veliko zanimanje pokazuju brojni gosti, pogotovo oni koji dolaze iz sjevernih zemalja, koji traže slatko slana jela.

Ovogodišnjom feštom koja je doista okupila veliki broj posjetitelja zadovoljni su i domaćini Davor Fero i Andrej Rabak. Fero ima oko 10 hektara voćnjaka, a uzgaja sve od trešanja do jabuka ima, sve, kaže, osim južnog voća i banana. Na području Kladira ima oko 200 hektara voćnjaka, a zadnje vrijeme sve se više sadi maslina. Kaldirci su sa svojim voćem zastupljeni u svakom gradu u Istri.

Nažalost, kaže Fero ove godine bilo je dosta kiše, pa i tuče, što je donekle smanjilo ukupan urod. Ideja o Centu o kojoj je govorio Antolović je jako lijepa, smatra on. To, kaže, netko treba ozbiljno shvatiti jer odavna se o tomu govori, ali to napokon treba napraviti, jer svima nam je potreban brend kaldirskog voća. Ideju o centru za voće podržava i Andrej Rabak, čiji OPG također ima 10-tak hektara voćnjaka. Svake je godine, dodaje, sve teže plasirati voće na tržnice, a da je sezona bila dobra kao lanjska, pitanje je bili se sva proizvodnja mogla prodati? Stoga je po njegovom mišljenju Centar ili bilo kakva udruga nužna kako bi se sačuvala, a potom i povećala proizvodnja voća u Kaldiru. Doduše proizvođači voća iz ovog kraja imaju štandove u svim istarskim gradovima, ali pitanje je mogu li se takvom distribucijom osigurati uvjeti za budućnost voćarstva na Kaldirštini. (Zapisao i snimo Mirjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter