Kalčić:IDS nije gospodar Istre, građani nisu slijepi

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)
(N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Konferenciju za novinare na temu novonastale situacije u Mirni, ali i osvrt na učestala prozivanja gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze upućena neistomišljenicima, vijećnicima stranaka koji nisu iz IDS-a na sjednicama Vijeća, bile su glavnim temama predsjednice Gradskog odbora SDP-a Rovinja Ede Kalčić.

- Razlog sazivanja ove presice je prije svega stranačke naravi, a odnosi se na učestala prozivanja gradonačelnika Giovannija Sponze, ponajprije mene kao predsjednice rovinjskog SDP-a, a tek onda kao gradske vijećnice, što samo ukazuje na njegovu nakanu da se s neistomišljenicima obračunava sa svemoćne pozicije glavnog tajnika IDS-a, pri tom zaboravljajući primarnu ulogu, a ta je da je gradonačelnik svih građana Rovinja. Učestalim omalovažavanjem  i obraćanjem oporbenim vijećnicima neprimjerenim riječima i prozivkama očito je da koristi svoju moć, naglasila je na konferenciji za novinare Eda Kalčić.

Tko to tamo mulja?

Ilustrirala je to i primjerom s posljednje sjednice Gradskog vijeća kada je gradonačelnik, njenom kolegi vijećniku, SDP-ovcu Petru Radetiću nakon, kako je istaknula konstruktivne diskusije na temu predloženog rebalansa, rekao da opet "nešto mulja", nakon čega se, doduše i poslije prigovora vijećnika Bruna Poropata, Sponza Radetiću ispričao za govornicom.

- No, ono što je posebno apsurdno jest njegovo prozivanje mene, i to samo dan-dva prije održavanja Glavne skupštine Mirne d.d., da sam kao predsjednica rovinjskog SDP-a učinila "medvjeđu uslugu radnicima Mirne", jer sam u veljači s kolegama sazvala presicu i ukazala na našu zabrinutost za događaje vezane uz Mirnu. Podsjećam da je u veljači sazvana i izvanredna sjednica Vijeća s jednom točkom dnevnog reda vezanom uz predstečajnu nagodbu Mirne, gdje je Grad pristao, a na traženje Geneze, da svoja potraživanja od oko 935 tisuća kuna pretvoriti u vlasnički udio.

Kako se priča dalje razvijala nepotrebno je ponavljati, no ono što mi kao oporbeni vijećnici nismo razumjeli ni onda, a ni danas, jest činjenica koju je gradonačelnik morao znati prije ulaska u poslovno-vlasničko partnerstvo s Genezom - da ista zapošljava deset djelatnika, da joj je osnovna djelatnost obrazovanje i poučavanje, te da je u 2013. godini ostvarila prihod od 15 milijuna kuna, čime je njezina mogućnost dokapitalizacije dužnika, po mišljenju Ministarstva financija, bila krajnje upitna, izjavila je Kalčić, dodavši i da je za tada neuspjelu predstečajnu nagodbu, po mišljenju Ministarstva financija, bila kriva isključivo tadašnja Uprava Mirne koja je podržavala Genezu koja nije imala novaca.

- Možda su to razlozi gradonačelnikove nervoze kad je shvatio da je Grad -IDS - s njim na čelu, čini se, stao na krivu stranu. Pitam se je li to razlog za prozivku rovinjskog SDP-a koji,  naglašavam, nikada nije lobirao niti kalkulirao za nikoga već samo  na jednoj konferenciji za novinare ukazivao na potrebu opstanka Mirne. Pitamo ga čime je SDP učinio "medvjeđu uslugu radnicima" i temeljem čega je izjavio da mu je "znakovito da u trenutku kad je Mirna postala nacionalna medijska tema, Damir Kajin i predsjednica rovinjskog SDP-a Eda Kalčić delegirano započinju s argumentiranim prozivkama i napadima".

Gradonačelnik ili tajnik?

U svemu tome, i da apsurd bude veći,  podsjećam da je gradonačelnik tražio i dobio od Vijeća (IDS-a) mogućnost da javnim novcem podiže privatne tužbe protiv oporbenih vijećnika koji misle drugačije, veli Kalčić, koja je pozvala Sponzu - gradonačelnika (a ne glavnog tajnika IDS-a pošto je taj njegov stav i mišljenje ne zanima), da javnosti objasni zašto je sa svojom strankom bio uz Genezu i zašto se još uvijek nije oglasio glede Podravke.

-Mislimo da će jedino tada naši građani odmaknuti sve sumnje u dobre namjere vladajuće većine vezane za budućnost Mirne. Ako je u slučaju Mirne zastupao interese Rovinja na način koji sazivom Skupštine više ne postoji, to samo može ukazivati da je stao na krivu stranu zbog loše procjene, ili da nije bio dosljedan kao gradonačelnik, ili da kao političar nije uspio nametnuti interese svoje stranke, ma koji god oni bili, rekla je predsjednica rovinjskog SDP-a Eda Kalčić, zaključivši i da Giovanni Sponza zaboravlja razlučiti kada je gradonačelnik svih građana, a kada glavni tajnik IDS-a i saborski zastupnik, te upozorila i da građani nisu slijepi, kao što ni IDS nije gospodar Istre. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter