Kalavojna nudi vina u ZeroStrasse

Marko Radeka kaže da dnevno prodaju 25 buteljki vina (D. MEMEDOVIĆ)
Marko Radeka kaže da dnevno prodaju 25 buteljki vina (D. MEMEDOVIĆ)

S dolaskom sezone sve je više i sve raznovrsnije ponude u gradu. Jedna od njih već godinama je, od sredine lipnja do sredine rujna, ZeroStrasse, mreža podzemnih tunela ispod Kaštela koja je prvi put svoja vrata posjetiteljima otvorila u svibnju 2011. godine. Bio je to zapravo početak velikog gradskog projekta "Pula - podzemni grad" po kojem bi, kako se želi vjerovati, Pula mogla biti jedinstvena u svijetu.

Odlična mikroklima

Ovih dana taj projekta dobiva i nadopunu. Naime, kao što je planirano i najavljeno unatrag dvije godine, u ZeroStrasseu se, uz postojeći ponudu, krenulo i s realizacijom ideje vinskih podruma.

Tako je prva uselila Kalavojna, a ovih se dana očekuju i vina Demjan, kako saznajemo od Gracijana Kešca, ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja kojem je Grad Pula dodijelio upravljanje tunelima.

- Riječ je o suradnji u kojoj svi profitiramo. Oni će nuditi svoja vina i u tunelima će njihova vina bolje dozrijevati, jer im odgovara mikroklima, a mi ćemo našim gostima ponuditi nešto novo, rekao nam je Kešac i ustvrdio da im tu uslugu muzej neće naplaćivati jer tako nije niti dogovoreno.

I doista, u centralnoj dvorani od prošlog tjedna nalazi se kušaonica vina Kalavojne, dok su u bočnim prostorijama tunela postavljene police i bačve. Kako saznajemo od Marka Radeke na štandu Kalavojne, kušati se mogu sva vina, osim pjenušca, poput Chardonnay barriquea starog četiri godine, Chardonnay frizzantina, a svi se dakako mogu i kupiti te naravno pjenušac Bon Castello. U ponudi imaju i vlastito maslinovo ulje.

- Dnevno prodamo 25 do 26 boca vina. Radimo tijekom cijelog dana i, koliko vidimo, ljudi su zadovoljni. Kada se tuneli zatvore, nakon sezone, vina će i dalje ostati na dozrijevanju jer je sobna temperatura odlična upravo za to i kreće se između 16 i 18 stupnjeva. Jučer je, doduše, bila 20, ali to je rijetko. Danas je već 16, kaže nam Radeka.

Zrionica sira na Stoji

Valja podsjetiti da Grad Pula pod svojom upravom ima 36 skloništa primarne zaštite, odnosno 36 atomskih skloništa i 23 skloništa sekundarne zaštite - tunelskog tipa. Iako nitko pouzdano ne zna koliko su dugi, barata se s brojkom od 40 kilometara što itekako predstavlja ogroman potencijal koji se odlučilo iskoristiti. Prije dvije godine, u sklopu spomenutog projekta Ruris, u planu je bila i valorizacija još jednog tunela, onog na Stoji gdje bi se trebala otvoriti zrionica sira u sklopu koje bi također bio otvoren i podrum za vina te edukacijski centar. Kako je tada istaknuo gradonačelnik Boris Miletić, govoreći o perspektivi pulskog tunelskog sustava, prvi veći iskorak u projektu "Pula - podzemni grad" učinjen je upravo otvaranjem i razvojem sadržaja u ZeroStrasseu, a da je to itekako opravdano govori podatak o čak 15 tisuća posjetitelja koji godišnje ulaze u pulski podzemni sustav tunela. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter