Kakvo nas vrijeme čeka u kolovozu?

Najbolja je vijest da se u idućih desetak dana ne očekuju obilnije oborine (M. ANGELINI/arhiva)
Najbolja je vijest da se u idućih desetak dana ne očekuju obilnije oborine (M. ANGELINI/arhiva)

Idućih desetak dana, iako se očekuje znatno povoljnije vrijeme u odnosu na kraj srpnja, sigurno je da će i dalje biti dosta promjenjivo, uz tek poneki pravi ljetni sunčani dan.

Temperature zraka će i dalje ostati daleko ispod onih prije godinu dana, a koje su upravo prvih dana kolovoza iznosile i do 40 stupnjeva. Svakako će i dalje izostati dugotrajniji periodi sunčanog, vrućeg i stabilnog vremena, kakvog u ljetnim mjesecima mnogi priželjkuju.

Najbolja je vijest da se u idućih desetak dana ne očekuju obilnije oborine; nešto će nestabilnije vremenske prilike biti tek na kopnu i u planinskim područjima, gdje su mogući kratki poslijepodnevni pljuskovi.

Bez obzira na to što će se događati do kraja kolovoza, već je sada sigurno da ćemo ovogodišnje ljeto pamtiti kao jedno od najkišovitijih i s najmanje sunčanih dana u zadnjih nekoliko desetljeća. Također, gotovo je sigurno da će već za godinu dana glavna tema ponovno biti ljetne vrućine i ljetna suša. To su glavne karakteristike ovdašnje klime i neće se ni u idućim desetljećima ništa dramatično promijeniti.

U relativno kratkom periodu kontinuiranog praćenja i bilježenja meteoroloških podataka lako je vidljivo da je do sada bilo mnogo ekstremno suhih i vrućih ljeta, a nešto manje vrlo kišovitih i svježih. Unatrag nekoliko desetljeća zabilježene su dugotrajne suše, ali i velike poplave. Slične se vremenske neprilike spominju i u raznim kronikama koje se odnose na vrijeme u Istri unatrag stotinjak pa i nekoliko stotina godina. Takve, promjenjive klimatske prilike glavno su obilježje mediteranske klime i upravo se stoga ona i spominje kao ugodna i pogodna za život i gospodarstvo.

Promjene klime su prisutne širom svijeta, ali su one vrlo spore i teško uočljive u jednom pa i više ljudskih života. Bez obzira na to, ovogodišnji srpanj je svakako bio poseban ljetni mjesec, kakvih je malo bilo na ovim prostorima. Nekoliko važnih pokazatelja to najbolje potvrđuje.

Prije svega se to odnosi na ukupne količine oborina i broj kišnih dana. U odnosu na potpuni izostanak oborina lanjskog srpnja, ovogodišnje srpanjske oborine, ukupno između 200 i 300 litara po četvornom metru, izgledaju potpuno nestvarno. Slično je i s brojem kišnih dana - niti jedan lani, a čak 20-ak ove godine. Za puna je četiri stupnja ovogodišnji srpanj bio svježiji od prošlogodišnjeg, a nekoliko stupnjeva svježiji i od dugogodišnjeg prosjeka. Za razliku od prošlogodišnjih 30 sunčanih dana, ovogodišnjih tek desetak čini se izuzetno skromno.

Uz tek nekoliko izrazito kišovitih ljeta u Istri, ovogodišnji je srpanj bio svakako najkišovitiji i kao takav će nam sigurno ostati u dugom sjećanju. Posebno će ga pamtiti mještani šire okolice Pule koje je nakon samo četiri godine još jednom pogodila ozbiljna ljetna poplava. Još bih jednom spomenuo jutro 14. srpnja kad je u nekoliko sati na području između Pule i Vodnjana palo između 150 i 200 litara kiše po četvornom metru.

Zadnjih su godina slične poplave pogodile mnoga istarska područja, ali koliko je poznato, ovo je bilo prvi put u mjesecu srpnju.

Što nam donosi kolovoz? Niti jedna ranija dostupna prognoza nije predviđala takvo ekstremno ljeto, slično je i s predstojećim kolovozom. Trenutno nije moguće predvidjeti što nas čeka u idućih tridesetak dana, a ni približno nije moguće točno predvidjeti što nas čeka do kraja godine ili idućih godina. (Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter