Kakve reforme tržišta rada su obecane Fitchu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su u srijedu premijeru Zoranu Milanovicu otvoreno pismo u kojem ga pitaju kakve je to znacajne reforme tržišta rada Vlada obecala medunarodnoj bonitetnoj agenciji Fitch.

- Iz medija doznajemo, vezano uz ocjenu kreditnog rejtinga koju je Hrvatska dobila od agencije Fitch, da stabilnost hrvatskog kreditnog rejtinga ovisi i o reformi tržišta rada, istice NHS.

- S obzirom na eskalaciju pritisaka na radnicka prava koje širom svijeta guraju neoliberalni krugovi, ne cudi što takvo što dolazi i iz jedne od bonitetnih agencija. Pritisak na daljnje smanjenje radnickih prava kao dio rješenja za izlazak zemalja iz krize samo je dio gospodarskih politika koje služe sve nezasitnijoj pohlepi mocnih krugova i pojedinaca, a koja je zapravo i dovela do krize, tvrdi NHS.

To nije ništa novo, ali je zabrinjavajuce da Fitchevi analiticari pozitivnu naznaku moguceg oporavka Hrvatske zasad vide jedino u Vladinim obecanjima da ce do polovice godine poceti znacajne reforme tržište rada, što bi moglo pogurati rast BDP-a.

Koje su to reforme tržišta rada i je li Vlada nešto slicno obecala i MMF-u, Svjetskoj banci, poslodavcima i još nekome, pita NHS.

- Ne smatrate li potrebnim o tome razgovarati sa sindikatima? Do kada ce sindikati namjere Vlade vezane uz tržište rada doznavati iz medija, a ne u neposrednom kontaktu, pita NHS.

Ako je Vlada opredijeljena za socijalni dijalog, kao što tvrdi, onda je vrijeme da ga pocne voditi neposredno, a ne porukama putem medija. Takoder, o pravima radnika ne smije se dogovarati a da u tome ne sudjeluju legitimni predstavnici radnika kao što su sindikati, napominje se u pismu.


Podijeli: Facebook Twiter