Kakva je korist za građane od resorta na Muzilu?

Dušica Radojčić (M. ANGELINI)
Dušica Radojčić (M. ANGELINI)

S aktivisticom Inicijative za Muzil i predsjednicom Zelene Istre Dušicom Radojčić razgovarali smo o prostornim planovima za taj poluotok.

Zbog čega se protivite predstavljenom prijedlogu za Muzil?

- Jedini razlog izmjena prostornih planova na području Muzila je stvaranje pretpostavke za njegovu privatizaciju u sklopu projekta Brijuni rivijera. U Katalogu investicijskih projekata Ministarstva turizma iz 2012. stoji da je cilj projekta Brijuni rivijera "izgradnja turističkog resorta visoke kategorije". Također, piše da se usklađuju prostorni planovi Pule, a da bi se, nakon usvajanja, raspisao natječaj. Time se razotkriva i obmanjujući karakter izjava pulskog gradonačelnika o realizaciji javnih sadržaja i interesa na Muzilu.

Što je, po Vama, najnegativnija stvar oko Muzila?

- Insistira se na resortizaciji petine Pule kao da je to jedina moguća razvojna opcija. Pri tome nitko javnosti nije ponudio bilo kakvu studiju koja bi dokazala koristi od tog projekta za lokalnu zajednicu i odgovor postoji li druga mogućnost, pa da se usporede rezultati. Nakon iznošenja protuargumenata Inicijative Volim Pulu, predstavnici Grada Pule ne mijenjaju plan nego retoriku. Gradonačelnik sada prisvaja stajališta Inicijative građana i govori o Muzilu kao dijelu Pule i javnim sadržajima, što nije istina s obzirom da će koncesionar ili kupac odlučivati o načinu korištenja prostora. Budući da se radi o zemlji u vlasništvu države, lokalna vlast izgubit će svaku nadležnost nad tim prostorom. Usvojeni Zakon o strateškim investicijskim projektima sadrži dvije vrlo opasne odredbe: da Vlada područja za realizaciju strateških projekata može davati bez javnog natječaja odnosno nadmetanja i da pri tome lokalna uprava nema nikakvu mogućnost utjecaja na tu odluku. Vlada Muzil može prodati ili odobriti koncesiju na 99 godina.

- Osim odgode donošenja plana, koji su vaši prijedlozi za Muzil?

- Budućnost Pule trebala bi biti razvoj grada na obalama zaljeva, postupno i u skladu s trenutnim mogućnostima. (N. SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter