Kakva je budućnost ekonomije?


U organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u pulskom hotelu Park Plaza Histria održava se 8. Međunarodno znanstvena konferencija. Bienalni znanstveni skup ove godine nosi naziv "Future world by 2050", a u fokusu su mu trendovi koji utječu na gospodarsku sliku današnjice i oni koji će nastaviti utjecati na nju, te novi trendovi koji će odigrati značajnu ulogu u narednih tridesetak godina.

- Riječ je o temama kojima želimo propitati koji će to biti društveno ekonomski izazovi s kojima će se svijet susretati do 2050. godine i kakva je uopće budućnost ekonomije kao znanosti u tom razdoblju - kazala je na svečanosti otvaranja konferencije dekanica fakulteta dr. sc. Danijela Križman Pavlović.

Tijekom dva radna dana sudionici skupa pokušat će odgovorit na nekoliko pitanja, a pomoć u tome mogli su potražiti u izlaganjima glavnih predavača ovogodišnje konferencije, dr. Soumitre Sharme, dr. Nawazish Mirze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i dr. Dafne Kariv iz Izraela. Profesor Sharma svoje je izlaganje izgradio na sagledavanju ekonomske budućnosti iz perspektive iskustava prošlosti.

- U ovom predavanju postavio sam tezu da tzv. sveto trojstvo između vjere, filozofije i ekonomije zapravo uopće nije sveto i da postoji i četvrti segment, a to je tehnologija. Element tehnologije bio je stalno zanemaren, a pitanje koje mi se nametnulo je "zašto je čovječanstvo čak četiri i pol tisuće godina trebalo čekati na tzv. industrijsku revoluciju"? Intelekta i pameti čovječanstvu nije nikad nedostajalo - kazao je profesor Sharma, dodajući da se radi o tezama i temi za koje se iskreno nada da će naći svoje kritičare i potaknuti polemičku raspravu.

Uz glavna predavanja, na konferenciji se održava i šest paralelnih sesija na kojima će biti predstavljeno 47 radova stotinjak znanstvenika, te dva panela, jedan iz područja inovacija i poduzetništva, a drugi iz budućnosti financijskih sustava. (M. PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter