Kako živjeti s reumatoidnim artritisom?

Dr. Vlasta Urban Tripović
Dr. Vlasta Urban Tripović

''Kako živjeti s reumatoidnim artritisom?'' naslov je predavanja koje će dr. med. Vlasta Urban Tripović održati u srijedu, 24. veljače, u Gradskoj knjižnici i čitaonici s početkom u 18 sati. Na predavanju će biti riječi o tome kako se nositi s promjenama u načinu života, koje ova kronična autoimuna bolest neupitno donosi, te kako zadržati što bolju kvalitetu životu.

Među najavljenim su temama dostupnost reumatologa, režim uzimanja lijekova i vježbanja, potreba dodatnog odmora tijekom dana, zaštita zglobova, pravilna aplikacija i učinak fizikalne terapije, štetne životne navike, balansirana i zdrava prehrana te sport i rekreacija. Osim toga, prisutni će imati prigodu doznati više i o invalidskim pravima bolesnika koji boluju od artritisa te o načinu na koji ta prava ostvariti. Svoja će iskustva podijeliti i nekolicina oboljelih, članovi Hrvatske lige protiv artritisa.

- Reumatoidni artritis izaziva upalu, bol i oticanje zglobova, a dugotrajna upala može i teško oštetiti zahvaćene zglobove. Od njega obolijeva približno jedan posto opće populacije, od djece do starijih osoba, pri čemu su žene pogođene četiri puta više od muškaraca. Simptomi koji ukazuju na ovu bolest su bol, oticanje i teško pokretanje šaka (i stopala), jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata te malaksalost i loše opće stanje, koji traju dulje od šest tjedana, objasnila je doktorica Urban Tripović.

Antitijela oboljelih napadaju vezivno tkivo koje okružuje zglobove. Najčešće su zahvaćeni mali zglobovi šake, zglavci, ramena, koljena i gležnjevi. Kod sumnje na ovaj poremećaj potrebno je posjetiti reumatologa i dobiti pravilnu dijagnozu. Terapije uključuju lijekove za suzbijanje upale i olakšavanje bol, no od izuzetnog su značaja i zdrava prehrana i kretanje. Važno je napomenuti da što ranije prepoznavanje reumatoidnog artritisa i započinjanje s terapijama znači i daleko bolji ishod liječenja i manje šanse da dođe do oštećenja zglobova koja u najtežim slučajevima zahtijevaju kiruršku intervenciju. Uz odgovarajuće zdravstvene mjere i korekcije životnog stila, oboljeli mogu živjeti dugo i kvalitetno. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter