Kako zaštititi smartphone?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pametni telefoni danas su iznimno sposobni uredaji, ali su njihove sposobnosti došle uz odredenu cijenu. Za pocetak iznimno su skupi, a u isto vrijeme su dosta teški i zbog velikog zaslona osjetljivi na oštecenja uzrokovana padovima i udarcima.

Uredaj za koji ste potrošili dobar dio mjesecne zarade i vjerojatno se vezali na godinu do dvije za svog mobilnog operatera morao bi potrajati barem godinu ili dvije stoga bi ga bilo pametno zaštiti od nesreca koliko god je to moguce.



Težina pametnih telefona kombinirana s velikom staklenom površinom gotovo ce sigurno završiti skupim servisom u slucaju pada, no tu ima pomoci. Dodatna kucišta koja umanjuju štetu pri nezgodnim padovima itekako imaju smisla. Najveca industrija kucišta stvorena je oko Appleova pametna telefona iPhone.

Cetvrto izdanje iPhonea je zbog ranih problema s antenom i signalom dobilo tzv. kucišta bumper. Radi se o silikonskom ili plasticnom okviru koji obuhvati telefon i ostavi zaslon i stražnju plohu slobodnima.

Osim što poboljšava prijam signala, ovo kucište donekle štiti i telefon pri padovima. Guma, plastika ili silikon ce donekle amortizirati udarac prilikom pada, a kucište nece dopustiti direktan kontakt zaslona s grubom površinom.

Ovo kucište ce se svidjeti minimalistima koji ne vole svoje uredaje oblaciti u debele zaštitne slojeve u kojima potpuno gube svoju formu.



Nešto veci stupanj zaštite pružit ce kucišta koja kombiniraju silikon i tvrdu plastiku. Silikonski omotaci mobilnih telefona pružaju odlicno trenje prilikom njegova držanja i smanjuju mogucnost ispadanja iz ruke, ali isto tako otežavaju spremanje telefona u džep.

Kombinacija silikona i tvrde plastike pružit ce još vecu zaštitu, kucište ce trajati dulje i bit ce lakše manipulirati telefonom. Odlican je primjer takvog kucišta Otterboxova serija Commuter koja se izraduje za iPhone 3, iPhone 3GS i iPhone 4, ali postoji i za Droid 2, HTC Desire, uredaje Motorola Atrix i mnoge druge pametne telefone.



Tko želi ultimativnu zaštitu svog pametnog telefona, odabrat ce nešto napravljeno od naprednih materijala kao što je, primjerice, Case-Mateov Carbon Fiber Case za iPhone 4. Kucište je izradeno od kombinacije ugljicnih vlakana i kože što ce zasigurno zaštiti iPhone koji se nalazi u njemu, ali je u isto vrijeme to i vrlo skupa kombinacija. Do sada ju je koristio Porsche u opremanju svojih automobila i Vertu pri izradi dodataka za svoje superskupe mobilne telefone.

Minimalisti ce svoj telefon zaštiti barem folijom za zaslon. U slucaju pada na neku tvrdu površinu, ogrepst ce se folija, a ne ekran. Svako od ovih spomenutih kucišta može se i trebalo bi se dopuniti zaštitnom folijom.


Podijeli: Facebook Twiter