Kako za blagdane uživati u hrani i ne udebljati se

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod stresom ste zbog blagdana? Ako vas prema hrani guraju emocije, stres je još jedan neugodan okidač.

Iako blagdani obično dolaze u paketu s velikim slavljem i radošću, oni također mogu dovesti do osjećaja gubitka, žaljenja ili depresije.

Tu je problem: emocionalna izjelica često će pokušati probleme riješiti hranom. Evo što nutricionisti savjetuju kako da jedete tijekom blagdana a da se ne udebljate

"Mnogi ljudi koriste hranu kao način da se nose s jakim emocijama, ne samo onim lošima, nego i pozitivnim emocijama poput sreće, uzbuđenja i slavlja", smatra dr. Alexis Conason, klinički psiholog iz Centra za istraživanje pretilosti u New Yorku za Huffington Post.

- Vrijeme provedeno tijekom blagdana s obitelj može biti poseban izazov, kada se mnogim neurednim prehrambenim navikama počinju kompenzirati loši odnosi između članova obitelji, dodao je Conason.

Pripremite se psihički za napornu interakciju s članovima obitelji, budući da to može biti važan aspekt pripreme za blagdane.

Da stvar bude gora, tijekom blagdana hrana je izdašna, a svi također imamo omiljene, tradicionalne poslastice koje jedemo samo tijekom ovog doba godine.
Prije svega, promislite o obroku. Dr. Conason predlaže svojim pacijentima da provjere kako se osjećaju prije nego što krenu prema namirnicama. Ako zapravo niste gladni, ali još uvijek želite jesti, razmislite o tom osjećaju koji je potaknuo impuls za jedenjem.
Evo nekoliko konkretnih savjeta kako da jedete manje, a uživate više.
Planirajte unaprijed: jedite cijeli dan
Jedite lakšu hranu na zabavama - više salate, vegetarijanske juhe, ribu na žaru, ali jedite dovoljno. Konzumirate li tijekom dana kvalitetne proteine, povrće i masti (najbolje u formi maslinova ulja u salati), nećete kasnije pojesti sve što vam oči vide ne biste li podigli razinu šećera u krvi.
Preskočite normalnu hranu
Na partyjima preskačite namirnice koje uvijek možete jesti, primjerice, krekere i sir, i birajte male porcije hrane koje su prava poslastica.
Obratite pozornost na veličinu porcija
Uvijek birajte manje tanjure za salatu jer ćete tako pojesti manje.
Uzmite samo nekoliko zalogaja
Dopustite si nekoliko stvarno dobrih zalogaja omiljenih namirnica bez krivnje ili osude. Zadovoljstvo hranom je veće kada obratimo pozornost na sva naša osjetila dok je jedemo. Obratite pažnju što, a ne koliko jedete.
Usredotočite se na druženja
Ključni događaj je okupljanje vama dragih osoba, a ne hrana. (T-portal)

 


Podijeli: Facebook Twiter