Kako vratiti život u starogradsku jezgru Pazina?

Danijel Meštrić, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja (R. SELAN)
Danijel Meštrić, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja (R. SELAN)

U dvorani Istra pazinskog Spomen doma javnosti je predstavljen nacrt Plana upravljanja starom gradskom jezgrom Pazina koji se provodi u sklopu projekta "KulTourSpirit". Plan se izrađuje da bi se utvrdio budući smjer razvoja, ali i modeli upravljanja pojedinim prostorima, uključujući procjenu problema vezanih uz pravnu zaštitu, imovinske odnose, građevinsko stanje i stanje infrastrukture, prostorno planiranje, promet, upravljanje posjetiteljima, prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti te ostale bitne aspekte očuvanja i unapređenja stanja u starogradskoj jezgri.

Za stanovanje i turizam

Plan su predstavili njegovi izrađivači Sven Simov i Krunoslav Kranjec iz tvrtke Urbanex te Zoran Sloković, predstojnik Ureda grada Pazina. Riječ je o dijelu grada koji se odlikuje nizom kulturnih, prirodnih, društvenih i prostornih specifičnosti. Uz to, predstavlja središte razvoja današnjeg naselja Pazina i povijesni je centar šireg prostora središnje Istre.

- Održivom valorizacijom niza postojećih lokalnih resursa na kreativan i inovativan način te unaprjeđenjem infrastrukturne osnove, stara gradska jezgra postat će u pravom smislu centar Pazina u kojem će stanovnici rado provoditi slobodno vrijeme, a nudit će im se niz usluga i sadržaja. Unaprjeđenjem sustava očuvanja i promocije kulturnih i prirodnih atrakcija te uvođenjem novih sadržaja i usluga, stara gradska jezgra postat će i turistički prepoznata kao atraktivna, pojasnio je Kranjec.

Ciljevi su, dodao je, revitalizirana stara gradska jezgra s razvijenom funkcijom stanovanja, održivo gospodarstvo temeljeno na lokalnim resursima, učinkoviti infrastrukturni sustavi te očuvana ambijentalnost stare gradske jezgre uz razvijen sustav brendiranja. Tako će se radi unaprjeđenja uvjeta za stanovanje i život, poticati stanovnike na uređenje fasada i pročelja zgrada, uvest će se godišnje mjere za uređenje infrastrukture u objektima u vlasništvu Grada te sanirati opasne ruševne građevine. Budući da je turizam najrazvijenija gospodarska grana Istarske županije te jedna od najperspektivnijih u Pazinu, Plan je usmjeren na turističku valorizaciju prirodnih resursa, razvoj kulturnih sadržaja i usluga, što se posebno odnosi na najatraktivnije prirodne resurse kao što su Pazinčica i Pazinska jama.

U ovom obimnom strateškom dokumentu neki građani, sudionici u raspravi, nisu našli moguća rješenja za ostvarenje Plana. Naime, nigdje se ne spominju sredstva, nadležnost i odgovornost za njegovo provođenje. Na to je Simov odgovorio kako će se to regulirati akcijskim planom koji će biti dio završnog dokumenta.

Kulturna i prirodna baština

Krovni projekt "KulTourSpirit - revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva" financira se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iz sredstava Fonda za regionalni razvoj. Projekt je vrijedan 6.794.662 kuna, od čega će iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a stići 4.937.681 kuna, nešto manje od 73 posto. Provodi od 1. prosinca 2016. do 1. srpnja 2018., a osim Grada Pazina, partneri su Istarska županija, Grad Buzet, općine Kanfanar i Svetvinčenat te udruga Istra Inspirit.

Primjedbe i prijedlozi građana

Svi koji žele dostaviti primjedbe i prijedloge, to mogu učiniti još danas i sutra, na obrascu objavljenom na web stranici Grada Pazina (https://www.pazin.hr/grad-pazin-objavljuje-pocetak-savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu-za-nacrt-plana-upravljanja-starom-gradskom-jezgrom-u-pazinu/) ili ih dostaviti gradskoj upravi (Družba sv. Ćirila i Metoda 10, Pazin) uz naznaku "Plan upravljanja-savjetovanje". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter