Kako vas internet vidi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Personas je naziv aplikacije koja pretražuje vaše ime na webu i kreira portret od podataka koje pronade stvarajuci na taj nacin vaš online identitet. Drugim rijecima, Personas pokazuje kako vas internet vidi.

Rijec je o sastavnom dijelu izložbe Metropath(ologies) koja se trenutacno održava u MIT muzeju u Bostonu, Massachusetts, a u organizaciji Sociable Media Groupa iz MIT Media Laba. Kako aplikacija radi? Jednostavno; upišite svoje ime, pricekajte trenutak i Personas ce iz gomila podataka koje pronade na internetu pokušati napraviti vaš profil, odnosno osnovne karakteristike vašeg profila. Algoritamski proces je vizualiziran u svakoj fazi analize što na kraju rezultira jedinstvenim osobnim profilom.

Danas kada se kroz-data mining istražuju ogromne kolicine podataka, racunalo nam je neophodno. Ipak, daleko je od nepogrešivog pomocnika. Naime, Personas nije u stanju razdvojiti podatke iz višestrukih vlasnika istog imena pa je to ono što ovu aplikaciju cini nesavršenom. Ipak, u svakom slucaju rijec je o vrlo zanimljivom eksperimentu. Personas je kreirao student Aaron Zinman, uz pomoc svojih kolega Alex Dragulescu, Yannick Assogba i Judith Donath.

Pokušajte unijeti svoje ime i prezime i provjerite kakvi vas rezultati ocekuju.


Podijeli: Facebook Twiter