Kako uvesti robote u nastavu

Okrugli stol najavili su dekanica Danijela Križman Pavlović i Sven Maričić (N. LAZAREVIĆ)
Okrugli stol najavili su dekanica Danijela Križman Pavlović i Sven Maričić (N. LAZAREVIĆ)

Preksutra će se s početkom u 10 sati u dvorani Istra na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" održati Okrugli stol na temu "Roboti i novi oblici pismenosti". Program Okruglog stola predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare dekanica FET-a Danijela Križman Pavlović i pomoćnik rektora za transfer tehnologije Sven Maričić.

STEAM bolja verzija STEM-a

Kako je naglasila Križman Pavlović, osnovna tema ovog okruglog stola biti će redefiniranje pojma pismenosti i kompetencija koje bi se trebale steći kako bi se uspješno odgovorilo izazovima sve češćeg uvođenja robota u sve segmente društva. Ovim skupom, naglasila je, otvorila bi se rasprava o izazovima budućeg korištenja robota u nastavi na svim obrazovnim razinama.

- Eminentni stručnjaci i znanstvenici će kroz izlaganja i raspravu pokušati odgovoriti na pitanja poput: što bi današnja generacija učenika trebala znati o robotima, kako se oni mogu učinkovito koristiti u nastavi i kako to ostvariti, koje kompetencije moraju imati nastavnici da bi pomogli učenicima na tom putu, da li je STEAM bolja verzija STEM-a, i mnoga druga. Smatramo da je vrijeme da se i u Hrvatskoj pokrene javna rasprava na ovu temu kako bismo na vrijeme uhvatili korak sa sve bržim promjenama koje se događaju u svijetu znanosti i tehnologije, a jednako tako se nadamo da će i Ministarstvo obrazovanja prepoznati potrebu izmijene kurikuluma u skladu s navedenim promjenama, rekla je dekanica Križman Pavlović.

Sven Maričić je istaknuo da je okrugli stol otvoren za javnost, premda je u prvom redu namijenjen stručnjacima koji se bave uvođenjem robota u nastavu, te studentima.

Uvođenje 3D printera

- Danas se puno raspravlja o tome što je to STEM područje, no to bi trebao biti smjer našeg razvoja i obrazovanja. Moramo motivirati današnje generacije da sami kreiraju svoja buduća radna mjesta, čemu je vizionarski poslužio i poduzetnički inkubator na pulskom FET-u zahvaljujući kojem su u zadnje četiri godine naši studenti pokrenuli četiri tvrtke. Pulsko sveučilište se također prije pet godina okrenulo uvođenju STEM studijskih programa koji su odmah privukli veliki interes mladih, a najmlađi studijski program iz tog područja je Proizvodno strojarstvo. Upravo ćemo na tom studiju i studiju Informatike uskoro u nastavu uvesti i 3D printer i predmete proizvedene ovom tehnologijom, a sve to bit će prezentirano i na okruglom stolu, istaknuo je Maričić.

Okrugli stol na ovu temu do sada je bio organiziran u Zagrebu i Splitu, a suorganizatori su Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatsko andragoško društvo i Šibenska privatna gimnazija s Centrom izvrsnosti Sv. Lovre. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter