Kako uštedjeti pri uredenju stana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kvaliteta i trajnost uz što manja ulaganja - želja su svakog pojedinca. Pri uredenju stana ili kuce to nije uvijek jednostavno postici, ali uz dobru pripremu, jasno definirane potrebe i pokoji strucni savjet, sigurno cete u tome uspjeti! Kako biste uštedjeli pri opremanju i uredenju stana, potrebno je napraviti nekoliko osnovnih koraka prije samog pocetka.

Kao što smo vec naveli, jedan od najvažnijih elemenata je definicija potreba i želja. U kvalitetnoj analizi prostornih mogucnosti pomoci ce vam strucnjaci - arhitekti i dizajneri, a u manjim zahvatima to možete uciniti i sami. Razlicite verzije tlocrtnih dispozicija proucite kroz nacrte, tj. projekte i odaberite najkvalitetniju za vaš nacin života.

Greške na papiru se puno lakše ispravljaju od onih vec izvedenih, stoga, provedite što više vremena analizirajuci nacrte kako biste bili sigurni da ste odabrali ono pravo. Na ovaj nacin cete izgubiti nešto više vremena, ali cete sigurno uštedjeti novce, jer popravak izvedenih grešaka necete ponovo placati!



Nakon definiranih potreba, pristupite prikupljanju ponuda za uredenje i opremanje stana ili kuce. Ovo je vrlo važan korak iz više razloga. O odabranoj tvrtki ce ovisiti cijena, kvaliteta i rok izvedbe radova ili dostave. Obaveze je najbolje regulirati ugovorom, pogotovo ako se radi o izvedbi obrtnickih radova. Ukoliko se dogovara po sistemu "kljuc u ruke", ugovor treba biti vrlo precizno sastavljen kako ne bi bilo nikakvih nejasnoca oko opsega radova koji se trebaju izvesti.

Svaka tvrtka treba dati garanciju za svoj rad tako da trošak sanacije eventualnih grešaka i nepravilnost snosi iskljucivo izvodac radova. Prikupljene ponude usporedite po svim stavkama - vrsti ponudenih materijala i uredaja, roku za izvodenje, nacinu dostave, itd. jer se cesto dogodi da odabrana najjeftinija ponuda bude u konacnici najskuplja, jer ne sadrži sve elemente koje ce izvodac na kraju naplatiti.

Za sve ugradbene elemente te razlicite uredaje, prije kupovine provjerite dostupnost servisa za popravak i mogucnosti nabavke rezervnih dijelova, kako ne biste došli u situaciju da zbog bezazlenog kvara morate kupovati novi uredaj.

Osim toga, dobro procitajte uputstva za upotrebu i održavanje, jer se cesto zbog nepridržavanja istih skracuje rok trajanja. To ce vam ponovo povecati troškove zbog placanja popravaka ili cak kupovine novih uredaja ili opreme.



Pri odabiru elemenata za uredenje stana odaberite obavezno one srednje, više ili visoke kvalitete, ovisno o financijskim mogucnostima. Obzirom da se stambeni prostor uvijek ureduje za višegodišnju upotrebu, potrebno je razmišljati o roku trajanja i kvaliteti odabranih materijala.

Ovo se takoder odnosi na elemente koji se ugraduju u zidove ili podove, npr. instalacije ili izolacije, ciji popravak možete izvesti iskljucivo razbijanjem podova ili zidova, a to za sobom povlaci i izvodenje ostalih radova, npr. keramicarskih, parketarskih, soboslikarskih itd. i dodatno povecanje troškova.

Kada se radi o odabranom dizajnu namještaja i opreme te pracenju trendova, predlažemo da ih slijedite kroz pojedine komade namještaja ili detalje. Na taj cete nacin jednostavno i jeftino uvijek biti u trendu. Globalno pracenje trendova u uredenju stambenog prostora dovest ce vas u situaciju da svake 3 ili 4 godine mijenjate namještaj što vecini ljudi nije dostupno iz financijskih razloga. Osim toga, unesite dio vlastitog stila u uredenje i time cete uvijek biti u trendu!

Važno je naglasiti da rješavanju stambenih problema i uredenju prostora treba pristupiti detaljno i temeljito. Improvizirana rješenja predstavljaju financijsko opterecenje, a prolaznog su karaktera. Nepromišljeni potezi i kupnje su najcešce najskuplji, jer se pokažu kao loša rješenja, koja treba zamijeniti kvalitetnijima. Stoga, svoje cete novce najbolje uštedjeti odabirom kvalitetnih rješenja, tvrtki za izvodenje radova i materijala koji ce jamciti kvalitetu i rok trajanja za što duži period. (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter