Kako uštedjeti na gorivu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pogonsko gorivo poskupjelo je do te mjere da si brojni vozaci više gotovo i ne mogu priuštiti luksuz zvan automobil. Stotinu kuna u spremniku goriva najcešce traju svega jedan do dva dana, a lampica rezerve cak više i ne bode u oci. Ipak, promišljenim pristupom možemo i sami pridonijeti uštedi goriva. Donosimo nekoliko prakticnih savjeta kako povecati autonomiju.

Redovito održavajte automobil

Da bi uopce mogli zapoceti sa štednjom goriva, automobil mora biti potpuno ispravan. Iznimno je važno redovito servisirati automobil i mijenjati ulje i filter ulja prema servisnim intervalima koje preporuca proizvodac.

Naime, tako se smanjuju otpori u motoru što utjece na smanjenu potrošnja goriva. Kocnice takoder igraju veliku ulogu u smanjenju potrošnje goriva. Ako su zapecene, tad kotaci imaju veci otpor kotrljanju i troši se više goriva.

Ne zaboravite na ispušni sustav. Neispravni, odnosno probušeni ispuh troši znatno više goriva, baš kao i ugradnja nekakvih "no name" sportskih ispuha. Ne zaboravite i na redovitu promjenu filtera za zrak i izbjegavajte sportske "gljive" koje ionako ne podižu snagu, vec eventualno zvuk i - potrošnju.

Cesto provjeravajte tlak u gumama. Nedovoljno napumpana guma stvara veci otpor kotrljanju pa vozac snažnije pritišce gas kako bi održao brzinu. Ako je tlo suho, napumpajte gume 0,2 bara više od propisa.

Izbacite nepotrebni teret

Mnogi vozaci voze potpuno bespotreban teret u automobilu. Napravite reviziju i razmislite treba li vam baš cijela kutija alata te predmeti za koje možda više niti ne znate cemu služe.

Vozite li se iskljucivo na gradskim prometnicama, rezervni kotac zamijenite sa setom za krpanje kotaca (ne zaboravite ga vratiti prilikom odlaska na putovanje). Na taj cete nacin uštedjeti na težini, a time i na pokojem decilitru goriva. Imate li krovne nosace koje ste zaboravili skinuti po povratku s putovanja, sada je pravo vrijeme da to ucinite jer i oni stvaraju otpor zraka.

Vozite takticki i koncentrirano

Taktickom vožnjom moguce su znatne uštede na gorivu. Gdje god se zaputili automobilom, krenite na vrijeme kako bi izbjegli nepotrebnu jurnjavu koja ce vam ionako uštedjeti tek minutu ili dvije. Prilikom sjedanja u automobil, isplanirajte rutu vožnje i razmislite mogu li se poneke uzbrdice i duži zastoji izbjeci.

Izbjegavajte vožnju u vrijeme kad su na prometnicama najvece gužve. Ako zastanete u gužvi u koloni na semaforu, iskljucite motor. Kad se nadete na nizbrdici, ne kocite vec pustite da sila teža ubrza. U tom slucaju na nadolazecoj uzbrdici trebat cete znatno manje gasa.

Tempomat je koristan na ravnim dijelovima autoceste, gdje ce pomoci u uštedi zbog održavanja konstantne brzine, no nije uvijek racionalan u potrošnji. Naime, ukoliko vozite na predjelima gdje su ceste uzbrdice i nizbrdice, radije se koristite svojom spretnom nogom na gasu.

Kad ste na putovanju, ne gurajte se na celo "povorke". To ne znaci da se morate vuci za šleperom (iako tada najviše štedite zbog male brzine i zracnog zida), no lako cete pronaci nekog tko vozi slicnom brzinom kao i vi te "razbija" zracnu struju ostavljajuci iza sebe zonu nižeg tlaka. Ovaj zakon narocito je od koristi kad puše vjetar.

Na vrijeme "šaltajte"

Noviji automobili imaju moderne motore te mogu raditi na prilicno niskim okretajima, a sve cešce imaju ugradene "ECO" sustave koji signaliziraju najracinalnije vrijeme izmjene stupnjeva prijenosa. Ubrzavajte s otprilike 60 posto gasa, a potom popustite i održavajte brzinu minimalnim gaženjem papucice. To je najbolji nacin ubrzanja pri kojem automobil s ubrizgavanjem goriva najmanje troši.

Pritom nemojte zaboraviti i da kocenje troši gorivo stoga nemojte bezrazložno ubrzavati. Dakako, pridržavajte se ogranicenja brzine jer jurnjava, osim što je opasna, za tren isprazni gorivo.

Izbjegavajte dugo korištenje klima uredaja

Da odmah razjasnimo, bolje se nakratko rashladiti klima uredajem nego voziti sa spuštenim prozorima stvarajuci propuh. Naime, strujanje zraka kroz automobil, osim što je štetno za zdravlje, takoder povecava potrošnju.

Naš savjet je da ukljucite klimu pri ulasku u automobil, rashladite se i potom je iskljucite. Nipošto je ne koristi cijelim putem, jer spas od ljetnih vrucina ima i svoju cijenu. Takoder, kada je na snazi neobavezno korištenje svjetala, koje kod nas traje u ljetnom periodu, ne zaboravite iskljucivati svjetla danju. Osim što cete uštedjeti na žaruljama, smanjit cete i potrošnju za, prema istraživanjima, puna tri decilitra na stotinu kilometara.

Uštedite prilikom "tankanja"

Neki strucnjaci tvrde da je gorivo najbolje tociti u jutarnjim satima, zbog niže temperature zemlje i spremnika što rezultira gušcim gorivom. Kad je temperatura viša, gorivo lakše isparava, a brojac pritom ubroji i paru, odnosno zrak kao gorivo.

Prilikom tocenja nije poželjno pritiskati pištolj velikom brzinom jer tada se izbjegava rasprskavanje i isparavanje goriva. Korisno je tociti, iako smo svjesni da vecini novcanik to ne dozvoljava, kada je spremnik napola pun. Naime, kad je spremnik prazan, pun je zraka i gorivo koje se u njega toci brže isparava, cime se u konacnici gubi odredena kolicina derivata.

Ne vozite ako ne morate

Stanujete li u gradu i do posla morate putovati najviše dva do tri kilometra, razmislite dali vam je uopce potreban automobil. Priznajmo si da smo vrlo cesto gotovani te da ponekad doista bespotrebno koristimo automobil.

Ponekad pretjerujemo do te mjere da do obližnje kvartovske trgovine palimo automobil. Tek povremenim korištenjem javnog prijevoza ostvarit cete velike uštede, izbjeci mukotrpne potrage za slobodnim parkirnim mjestom, a time i stres. Zamislite samo koliko se goriva rasipa u gradskoj gužvi. Ako je lijep dan, ranije ustanite i u grad otidite pješice, ili biciklom ako baš ne možete bez prijevoznog sredstva. Osim uštede, poradit cete na zdravlju i kondiciji.


Podijeli: Facebook Twiter