Kako uštedjeti energiju i novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskoj Portarati, jednoj od cetiri hrvatske lokacije, održan je Info dan energetske ucinkovitosti (EE info dan)u sklopu kojega su se zainteresirani gradani mogli informirati i educirati o dostupnim proizvodima i sustavima za povecanje energetske efikasnosti.

U projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH (SGE), Pula se ukljucila krajem 2009. godine, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska).

- Vjerujem da su gradani mogli nauciti nešto novo o energetskoj ucinkovitosti. Svi znamo što se dešava s klimatskim promjenama kojima je u velikoj mjeri pridonio covjek koristeci neobnovljive izvore energije i ispuštanjem CO2 plinova. Energetskom štedljivošcu i korištenjem obnovljivih izvora energije doprinijet cemo poboljšanju takvog stanja, rekao je gradonacelnik Boris Miletic, otvorivši EE info dan.

Zoran Bogunovic je u ime UNDP-a Hrvatska istaknuo da je ovakva prezentacija kruna informiranja gradana jer mogu saznati sve o korištenju obnovljivih izvora energije.

Vodeci proizvodaci (Bosch, Buderus, Centrometal, EE demo mobil grada Osijeka, Vaillant, Viessmann) su uz informativne materijale prezentirali i demonstracijska vozila. Gradanima su na raspolaganju bili energetski savjetnici SGE projekta koji su ih besplatno savjetovali o konkretnim mjerama u domu, uredu odnosno gradevinskom objektu kako bi trošili manje energije, uštedjeli novac te ispustili manje CO2ug atmosferu.

Gradani su mogli razgledati razne toplotne kotlove, solarne kolektore, akumulacijske spremnike, vjetroelektranu i ostale uredaje toplinske solarne i kondenzacijske tehnike koji znacajno smanjuju potrošnju neobnovljivih izvora energije. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter