Kako uspješno ploviti kroz valove bračnih voda

Roman Šušković-Stipanović (M. ANGELINI)
Roman Šušković-Stipanović (M. ANGELINI)

"Muškarci su s Marsa, žene su s Venere" kaže naslov predstave koja je bila dvije večeri na programu u Domu hrvatskih branitelja, a koja je u Pulu stigla ovjenčana dosadašnjim više nego uspješnim nastupima u ostatku Hrvatske.

Naslov dolazi od knjiške uspješnice Johna Graya koju je za scenu prilagodio Paul Dewandre i jednostavno znači da su muškarci i žene različiti. Ovo ipak nije bila obična predstava jer Roman Šušković-Stipanović koji glumi u predstavi predstavlja se kao ono što jest - kazališni producent, socijalni radnik i muž supruge Danijele koju stalno spominje.

U opisivanju muško-ženskih odnosa on niže metafore kao na traci pa spominje negativne bodove, vozačke dozvole, pijesak na dnu mora, pećine, delfine koji čekaju da im se baci ribica, valove itd., a kao ključ za raspetljavanje zapetljanih bračnih situacija nudi u otrcanim frazama poput onih da je za skladan život potrebno razumijevanje.

Da biste do takvog zaključka došli zbilja ne trebate biti ni bračni terapeut ni ikakav ekspert no "Muškarci su s Marsa, žene su s Venere" ne staje na tome nego nudi i konkretne savjete što ju čini zanimljivijom nego što djeluje na prvi pogled. To, i činjenica da se Šušković-Stipanović odlično snalazi, duhovit je, ali ne usiljeno duhovit, djeluje pametno, ali ne i nadmeno, komunicira s publikom na jedan nenametljiv način.

Komunikacija s publikom ovdje je iznimno važna, a Šušković-Stipanović taj odnos uspostavlja čim počne izlaganje. Jer, sve ovo ne bi imalo smisla kada se publika ne bi prepoznala u onom što se govori na bini. A publika voditelju ove neobične bračne terapije uzvraća, direktno ili indirektno, on čuje sve i kada može prilagodi se njoj ne skrećući sa zacrtanog puta.

Publika se cijelo vrijeme smije, hihoće ili cereka, a Šušković-Stipanović održava dobro raspoloženje. U jednom trenutku na binu je iz prvog reda pozvao gospođu Nevenku kojoj nije bilo teško na nekoliko minuta odglumiti Šušković-Stipanovićevu suprugu Danijelu.

U predstavljanju klasičnih bračnih situacija Šuškoviću-Stipanoviću pomažu Mars i Venera koji komuniciraju (a glasovi pripadaju Borisu Svrtanu i Dariji Knez Rukavina), povremeno se svađaju i mire, a cijeli show, ako ga možemo tako nazvati, pod sigurnom režijom Borisa Kovačevića i u produkciji Teatromana i O&D Productiona djeluje prilično povezan i zaokružen.

Naravno, koliko djeluju svi ti savjeti koje Šušković-Stipanović nudi u ovoj interpretaciji Grayevog bestselera najbolje je da procijene oni koji su ih odlučili primijeniti. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter