Kako uskladiti razvoj s naslijedem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu europskog programa "Europa za gradane" danas su u Savicenti pocela predavanja o umjetnosti i okolišu. Na dvodnevnim radionicama i prezentacijama sudjeluju predstavnici opcina Svetvincenat, Poleselle iz Italije i Lucenec iz Slovacke. "S pobratimljenom Savicentom spojila nas je prošlost, odnosno porodice Morosini i Grimani, a želja nam je putem programa razmijeniti iskustva na podrucju zaštite okoliša, kulture i umjetnosti", istaknula je Ornella Astolfi, nacelnica Poleselle.

Savicentski nacelnik Dalibor Macan naglasio je da se umjetnost može stopiti s mjestom u kojem se ona odvija, uz korištenje njegove kulturne baštine te dodao da je zbog toga Savicenta posebna. "Treba znati uskladiti gospodarski razvoj i zaštitu kulturne baštine, što je jedan od vrlo zahtjevnih, ali ostvarivih zadataka", rekao je Macan.

Predstavnici Slovacke školskoj djeci objašnjavaju o povezanosti umjetnosti i ekologije, pa ona ureduju školski okoliš, od otpada izraduju kreativne predmete, a u tamošnjem su opcinskom muzeju ceste i izložbe na temu zaštite okoliša. Talijanskim i slovackim predstavnicima predstavljene su kreativne ekološke radionice udruge Zelena Istra te prikazan film o Festivalu plesa i neverbalnog kazališta.

Sutra ce o urbanistickom razvoju Savicente govoriti arheologinja Jadranka Drempetic, a predavanje o proucavanju srednjovjekovnog zidnog slikarstva u Istri održat ce Željko Bistrovic. Predstavnici pobratimljenih opcina prezentirat ce svoja iskustva na temu "Okoliš i umjetnost" te potpisati sporazum o buducoj suradnji i organiziranju još tri radionice, svaki put u drugoj opcini, o volonterskom radu, borbi protiv siromaštva i teritorijalnom razvoju.


Podijeli: Facebook Twiter