Kako ukrasiti dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dekoracije su izuzetno važne pri uredenju doma, jer daju završni šarm i konacan identitet prostoru. Obzirom da najcešce nisu fiksni elementi, periodicnim promjenama dekoracija, možete mijenjati ugodaj svog doma.

Ukoliko si niste ispunili sve želje pri odabiru namještaja, dekoracijama možete uspješno upotpuniti dojam i sliku prostora uciniti bliskijom svojim željama. Dekoracije daju snažan "pecat" interijeru, a cesto mu odreduju i stilsku pripadnost. Detalje, koji dekoriraju prostor, treba odabrati pažljivo kako bi se željeni dojam naglasio, a ne izgubio pogrešnim odabirom ili viškom predmeta.

Najcešci dekorativni predmeti su umjetnicke slike i skulpture. Slike treba postaviti skladno u odnosu na površinu zida na koju se smještaju kao i u odnosu na visoke elemente namještaja u prostoru. Velike umjetnicke slike, koje dominiraju svojom individualnom postavom na zidu, izgledaju vrlo mocno u prostoru kao i skulpture vecih dimenzija, smještene slobodno u prostor. Umjetnicka djela u službi dekoracija doma su nepogrešiv odabir.



Aranžmani od suhog cvijeca su oduvijek bili popularni, a u modernim izvedbama, uz dekorativne loncanice postaju pravi ukras prostora. Osim manjih aranžmana, u trendu su oni vecih dimenzija za koje je potrebno osigurati kutak prostora.

Dnevni boravak ili blagovaonica, prava su mjesta za dekoracije suhim biljem i cvijecem, ali vrlo dobro ce se uklopiti i u spavacu sobu ili ulazni prostor doma. Zelenilo u svakom domu predstavlja izuzetan ukras, no kao dekoracija je preporucljivo za one koji ce mu se s pažnjom posvetiti. Iako traži odredenu brigu, zelenilo svojom prisutnošcu na poseban nacin ispunjava prostor. Nije ga preporucljivo smještati u djecje ili spavace sobe, odnosno opcenito u prostore namijenjene spavanju. Vecih ili manjih dimenzija, naci ce svoje mjesto u svakom domu i unijeti dašak prirode u njega.

Odlicni dekorativni predmeti su ogledala, koja svojim prisustvom mogu opticki povecati prostor ili ga dodatno osvijetliti refleksijom. Veca ili manja ogledala s atraktivnim okvirima mogu stajati samostalno na istaknutim zidovima, iznad komoda ili biti integrirana s namještajem. Ogledalo može biti sastavljeno od manjih komada i tako doista postati ukras, a ne predmet za ogledanje.

Efektne dekoracije prostora postižu se stojecim lampama, koje ga ukrašavaju svojim dizajnom i svjetlošcu koju raspršuju u prostor. Velika rasvjetna tijela su jako popularna posljednjih godina, pa je stoga lampa vecih dimenzija obavezan element dnevnih boravaka, blagovaonica i ostalih soba. Dizajn i stil lampe može biti neovisan o ostatku namještaja, a pogotovo kada se lampa tretira kao ukrasni predmet, a ne samo svjetlosni.



Efektan nacin dekoriranja djecjih soba je stvaranje "dekorativnog zida" to jest mjesta gdje ce djeca izlagati vlastite radove i tako odrediti identitet svoje sobe. Dio zida možete obložiti na nacin da postane ploca za crtanje na kojoj ce se svakodnevno stvarati nove kreacije i ukrasi. Ovaj maštovit nacin dekoriranja rado ce prihvatiti svako dijete!

Izuzetno trendovska dekoracija prostora su jelenji rogovi kao i rogovi ostalih životinja u prirodnom ili stiliziranom obliku! Konacno ce svi oni koji su godinama cuvali svoje trofeje i bili pomalo neshvaceni, doci na svoje i s ponosom ih izložiti. Rogovi se mogu postaviti u svim prostorijama i uklopiti sa svim stilovima uredenja. Uz rustikalni, idealno se uklapaju u moderne minimalisticke nacine uredenja.

Ukrasne kreacije mogu biti vrlo maštovite, prilagodene pojedincu koji u svom domu želi izraziti sebe, svoje hobije i sklonosti. Budite originalni, osim standardnih ukrasnih predmeta koje možete kupiti, napravite sami nešto posebno, cime cete iznenaditi i sebe i druge te svoj dom uciniti posebnim. (Monika GALOVIC, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter